Tropska oluja Ida na Atlantiku

two_atl_2d0

Na Atlantiku je došlo do nešto intenzivnijeg razvoja tropskih valova, a u subotu rano ujutro po našem vremenu, na njegovom središnjem dijelu, negdje na pola puta između Afrike i Amerike, nastala je tropska oluja Ida.

Najnovije informacije dobivene snimanjem ovog sustava od strane satelita i letjelica svjedoče da se radi o slaboj tropskoj oluji čija je stalna brzina 65 km/h.

Prema prognozi, Ida će se idućih dana nastaviti kretati u smjeru sjeverozapada, ali bez značajnijeg jačanja. Obzirom da je oko sustava još puno nepoznanica, jako je nezahvalno reći gdje bi u konačnici mogao završiti i hoće li uopće doći do kopna.

Osim Ide, na Atlantiku malo zapadnije se nalazi i tropska depresija 9, ali i kao s Idom, još se ništa ne zna, osim činjenice da prognoze ne vide jačanje ove tropske depresije.

Uz samu obalu SAD-a postoji sustav grmljavinskih oluja koji bi u idućem tjednu mogao možda boljom organizacijom dovesti i do stvaranja tropskog sustava. Sustav u sebi ima veću količinu vlage, a dio toga su i ostaci tropske oluje Grace.

Naslovna: Aktualna tropska aktivnost na Atlantiku; Izvor:NHC

Sličan sadržaj