Tropski ciklon Megh u Arapskom moru, prijetnja za Somaliju

na201505_5day

Nakon rekordnog tropskog ciklona Chapala, koji je Jemenu donio i povijesnu kišu te tako postao i najjači tropski sustav ikada u Arapskom moru, njegovim stopama kreće se i tropski ciklon Megh. Trenutno snage tropske oluje, izgledno je da će ojačati dok se kreće toplim vodama Arapskog mora u smjeru Adenskog zaljeva.

Za razliku od prvog cikona, koji je završio u Jemenu, Megh će do “roga” Afrike, odnosno prema Somaliji, što znači da će i pomorski promet Adenskim zaljevom biti dosta otežan. Kao što je poznato radi se o jednom od najprometnijih dijelova svijeta, jer je on spona između Azije i Europe preko Sueskog kanala.

Ciklon će do Somalije ojačati i na prvu kategoriju, a na kopnu se očekuje u ponedjeljak kada će ponovno oslabjeti, a zatim nastaviti kroz Adenski zaljev prema tjesnacu Bab-el-Mandeb.

Može pasti između 50 i 100 mm kiše, a udari vjetra dosezati i 130 km/h, posebno dok ciklon ne uđe zaljev, nakon čega će slabjeti.

Osim ovog ciklona, u Bengalskom zaljevu također postoji tropski potencijal (ne i tropski sustav), koji bi Indiji ovog vikenda lokalno mogao donijeti i obilniju kišu. Može pasti između 125 i 250 mm kiše. Samim time moguće su i poplave, kao i klizišta i odroni.

Naslovna: Putanja i snaga tropskog ciklon Megh; Izvor: wunderground.com

Sličan sadržaj