Za vikend temperatura i preko 20°C, a od 15. studenog i zimska oprema!

12190912_1050001525030807_6373412693901392001_n

Šesti je dan trajnije stabilizacije vremena. Anticiklona se ne da, a iz dana u dan uz nju se vežu i zanimljive brojke.

Na red je došla i temperaturna inverzija pa onaj tko ne pozna Hrvatsku baš najbolje mislit će da je Parg grad na moru jer je u srijedu izmjerena najviša dnevna temperatura od 17.8°C. Daleko je to još od 21.7°C iz 1977. godine, ali za vikend se sprema pravo rano ljeto pa ne treba odmah otpisati tu mogućnost padanja rekorda.
Unatoč toplini tijekom dana, jutra su i dalje hladna pa je 2. studenog u Pargu izmjerena temperatura od -2°C. Zatim su uslijedila nešto toplija jutra.

Rijeka je u ovom nizu stabilnih dana imala najviše izmjerenih 20.2°C i to prvog dana stabilizacije vremena, još 31. listopada. Riječki rekord je iz 2004. godine, ove godine teško da će Rijeka do 25.5°C.
Kao i drugdje na Kvarneru, i u Rijeci su jutra bila svježa pa i hladna, jer se temperatura 2. i 3. studenog spustila i do 6.5°C, a zatim je kao i Pargu svakog jutra nakon, temperatura rasla.

Mali Lošinj je svoj najtopliji dan imao 1. studenoga kada je izmjereno 19.1°C. Razlog za nešto nižu temperaturu treba tražiti i u moru, čija je temperatura oko 15°C. Rekord za studeni u Malom Lošinju iznosi 23.1°C iz 2004. godine.
Vanjski otoci imaju specifičnu klimu, pravu mediteransku. Tijekom noći nema toliko ohlađivanja, a tijekom dana nema previše ni zagrijavanja. U oba slučaja krivac je morska površina. Zato je 2. i 3. studenog zabilježena TMin od 11.3°C. Svih ostalih dana ove stabilizacije, minimalne temperature bile su više.

U Rabu je, slično kao i u Rijeci, prvog dana stabilizacije vremena zabilježena najviša temperatura zraka. Živa u termometru narasla je i do 21.7°C.
Rab je ipak bliži kopnu zato njegovi minimumi imaju niže vrijednosti, nego je to slučaj s Malim Lošinjom. 8.4°C izmjereno je 3. i 4. studenog.

Četvrtak je po svemu sličan dan svojim prethodnicima, jedino je jutro bilo nešto toplije. U 7 sati najtoplije je bilo u Malom Lošinju s 14°C, slijedili su Rab i Senj s 12°C, Opatija s 11°C, Bakar, Crikvenica, Krk i Rijeka 10°C, Cres 8°C te Kukuljanovo 7°C.
U Lici i Gorskom kotaru bilo je hladno, u Lici i maglovito, u Gorskom kotaru uz dosta vedrine. Najtoplije je bilo na meteo postaji Parg sa 7°C, na Zavižanu 5°C, Delnicama 4°C, Otočcu 2°C, Gospiću 1°C, a najhladnije je bilo u Crnom Lugu s -1°C.

Tijekom dana nastavilo se pravo proljetno vrijeme. U 13 sati Rab i Kukuljanovo najtopliji s 20°C, slijede Rijeka, Cres i Krk s 19°C, Mali Lošinj, Senj, Crikvenica i Gospić 18°C, Bakar, Opatija i Crni Lug 17°C, Otočac i Parg 15°C, Delnice 14°C te Zavižan 10°C.

Petak, subota i nedjelja neće donijeti nikakvu promjenu, čak će i topline biti više, a ni jutro neće biti previše hladno.

Vrlo slično vrijeme očekuje se i cijeli idući tjedan, a od 15. ćete sigurno trebati zimsku opremu! Ne zato jer se crta snijeg na kartama, već zato jer tako kaže zakon.
S ovakvim naslovom samo htjeli pokazati kako naslov prodaje novine, a novinari upravo igraju na tu kartu pa su već najavili da će ovaj vikend biti zadnji stabilan ove jeseni, pozivajući se pritom na DHMZ.

Naš stav po pitanju takvih objava jako je dobro poznat. Nije rečeno da se ne može ostvariti takva najava, ali je puno prerano i neozbiljno reći da više neće biti stabilnih vikenda.
Zato smo se i mi odlučili na naizgled senzaconalistički naslov, s tom razlikom da će se naša najava sigurno ostvariti.

Od 15. studenog ove do 15. travnja iduće godine obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lanci za snijeg, pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Naslovna: Denis Flego

Sličan sadržaj