Tropski pregled: Komen, Guillermo, Soudelor, Invest 94L

wp201513_5daytropski pregled, Soudelor

Imena su to koja su bila ili su i sada aktivna u tropskim područjima svjetskih oceana.

Komen je u srijedu nastao u Bengalskom zaljevu. Radilo se o stacionarnom području nestabilnog, toplog i vlažnog zraka koje je u srijedu zbog jačanja dobilo tropska svojstva i spomenuto ime.
Radilo se “samo” o tropskoj cikloni koja je bila dovoljno snažna donijeti obilne oborine Bangladešu i Mianmaru, a pri čemu je život izgubilo najmanje 30 ljudi.
Kako je sustav i dalje sporopokretan, po život opasne vremenske prilike nastavit će se i do kraja tjedna.

Guillermo je ime uragana koji se nalazi na istočnom Pacifiku, a ujedno je i 5. ovosezonski uragan koji je nastao na tom području, a kreće se u smjeru Havaja. Trenutno je uragan 1. kategorije stalne brzine vjetra od 150 km/h, a idućih dana može dosegnuti drugu ili čak i treću kategoriju.
Još uvijek je prerano za govoriti hoće li uragan direktno na Havaje ili će ih možda zaobići. Bez obzira na to, izgledno je njegovo slabljenje s približavanjem otočju.

Soudelor
je još jedno ime aktivnih tropskih sustava, a zastupa zapadni Pacifik. Na sam spomen ovog područja, jasno je da se radi o tropski najaktivnijem dijelu svijeta s najjačim tropskim sustavima. Tako ni ovaj “došljak” podužeg imena neće biti iznimka. Trenutno je riječ o tek formiranoj tropskoj oluji, ali pred njom je velika budućnost.
Prognoze vide rapidno jačanje idućih dana na tajfun čak 4. kategorije. Na svu sreću kad bude imao tako razoran status, bit će još daleko od naseljenih mjesta, a ni do sredine idućeg tjedna neće doći do kopna, a za dalje je upitno gdje će završiti.
Meta je gotovo svaki put ista, od Filipina do Japana, odnosno područje koje primi najviše ovakvih tropskih nepogoda.

Atlantikom se lijeno i bez prevelike pažnje vuče tropski val kodnog imena Invest 94L. Nad njim je još toliko upitnika da ni nema smisla ulaziti u neku dublju analizu.
Činjenice kažu da je riječ o malo bolje razvijenoj grmljavinskoj oluji koja se nalazi zapadno od Zelenortskog otočja i koja trenutno ima povoljne uvjete za razvoj, koji bi se trebali drastično pogoršatai kada oluja dođe zapadnije.
Atlantik ove sezone gotovo i nema nikakvu tropsku aktivnost, a sve zbog utjecaja El Nina, koji zato Pacifiku donosi iznadprosječan broj tropskih sustava.

Naslovna: Najveći potencijal tropskih oceana, Soudelor; Izvor: Wunderground.com

Sličan sadržaj