Jesenska fronta i nebeski spektakl za kraj srpnja (FOTO) / Početkom kolovoza stabilnije i toplije

11830304_966597016696257_1543275692_n

Iz krajnosti u krajnost, tako možemo nazvati ovaj srpanj. Još prošle srijede temperatura u Rijeci porasla je do doslovno vrtoglavih 40°C, a tek nešto više od 7 dana kasnije, Rijeka u 14h na 24°C, što je gotovo 16°C niža temperatura u odnosu na prošli tjedan.

Najavili smo vam buran kraj srpnja, a upravo to se i dogodilo.
Za pad temperature zaslužan je niz frontalnih poremećaja u posljednjem tjednu srpnja, a srpanj je zaključila fronta koja se u noćnim i jutarnjim satima petka premjestila područjem.

Bilo je i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti, u što se možete uvjeriti i na fotografijama ispod, a prilično je ujednačena količina oborina koja je pala na prostoru PGŽ (abecedno). Bakar 13 mm, Crni Lug 28 mm, Delnice 26 mm, Krk 9 mm, Kukuljanovo 14 mm, Mali Lošinj 7 mm, Parg 24 mm, Rab 39 mm, Rijeka 17 mm.
Na svim mjernim postajama u PGŽ zabilježena je mjerljiva količina kiše.

Frontalni poremećaj premještao se i preko unutrašnjosti Hrvatske, no nije bilo obilnijih oborina. Zato su gorski krajevi i sjeverni Jadran bili najoborinskiji, a najviše kiše (49 mm) palo je na Zavižanu. Fronta je zahvatila i sjever Dalmacije, dok se najmanje osjetila na jugu gdje se nastavlja vrućina. U 14h Mljet, Metković, Hvar i Makarska imali su izmjeeno 35°C.

Vrijeme u PGŽ u protekla dva dana (posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru) više nalikuje ranoj jeseni nego srcu ljeta, a nije samo osvježilo u zraku. Ista situacija se dogodila i s morem čija je temperatura uglavnom pala ispod 25°C, za što je zaslužna jaka do olujna bura koja radi poteškoće u prometu.

Zbog jakog vjetra na dionici autoceste A7 Draga-Šmrika te dionici Jadranske magistrale (DC8) Senj-Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), dok je na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).
Jak vjetar usporava promet na autocesti A1 između južnog portala tunela Svetoga Roka i vijadukta Božići, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić te na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina. Vozi se uz ograničenje brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.
(HAK)

Nakon dramatičnog srpnja u kojem je glavnu riječ vodila vrućina, okrećemo se posljednjem ljetnom mjesecu kolovozu, koji će do kraja tjedna donijeti još malo nestabilnosti. Na prognostičkim kartama vidljiv je dolazak još jednog frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe potkraj tjedna, koji će donijeti još malo kiše i pljuskova s grmljavinom te prolazno pojačanog vjetra.

Po prolasku tog poremećaja, do kraja prvog desetodnevlja kolovoza očekuje se stabilno vrijeme. Na Kvarneru vruće uz temperaturu 30 do 35°C, dok u Gorskom kotaru temperatura većinom ne bi trebala biti iznad 30°C.

Krk, foto: Filip Trinajstić

Rijeka, foto: Denis Flego

Rijeka, foto: Dražen Suvić

Sličan sadržaj