TROPSKI SUSTAVI: FITOW I SEPAT (ZAPADNI PACIFIK), JERRY (ATLANTIK)

Trenutno je najveća tropska aktivnost na zapadnom Pacifiku gdje se kreću dvije tropske oluje, Fitow i Sepat, dok je Atlantik zastupljen tropskom olujom Jerry.

Fitow (satelitska snimka) je tropska oluja stalne brzine vjetra od 110 km/h, još ga malo jačanje dijeli do tajfuna 1. kategorije, a prognoze kažu da će upravo to postati već kroz 12h.
Trenutno se nalazi sjeveroistočno od Filipina, a na satelitskoj snimci vidljiv je jak razvoj. Na sigurnoj je udaljenosti od Filipina pa na otočju uglavnom izostaju oborine od ovog sustava, dok bi problem mogao predstavljati porast razine mora.
Trebao bi udariti na južne japanske otoke, možda i Korejski poluotok, a u kalkulacijama se po novome spominje i Shanghai, u Kini.

Sepat je tropska oluja bez nekog izraženijeg potencijala, stalne brzine vjetra od 65 km/h. Trenutno se kreće vrlo blizu obale Filipina pa su lokalno mogući i izraženiji pljuskovi, što će opet otvoriti mogućnost poplava.
Dugoročno ne bi trebalo doći do promjene niti u snazi niti u putanji, sustav će se nastaviti kretati u smjeru sjeveroistoka paralelno s filipinskim kopnom, ali bez direktnog udara na isto.

I konačno Jerry na Atlantiku, trenutna stalna brzina vjetra 65 km/h. U početku se vrtio u krug i često mijenjao putanju, no čini se da ipak zna kamo će, a to je Europa. To bi ujedno značilo da će nad Britanijom oslabiti trenutna anticiklona i na Otok stići promjenjivo, kišovito i vjetrovito vrijeme.

Sličan sadržaj