TUNE NA KANTRIDI / KOLIKO BLIZU MORSKI PSI DOLAZE OBALI?

Prošlog petka na plaži Ploče na Kantridi primjećeno je jato tuna na 50-ak metara od obale. Obično se tune povezuju s pojavom velike bijele psine, jer je poznato da su prateći njih veliki bijeli i došli do Jadrana. No, koliko blizu oni uistinu prilaze obali?

Ljudi su obično oprezni kad borave u moru, jer znaju da je to područje morskih pasa, a u Jadranu ih obitava nekoliko vrsta, među ostalima i velika bijela psina. Većina njih bezopasna je za ljude, no modrulj i velika bijela psina to nisu.

Znanstvenici neprofitne organizacije iz Kanade koji proučavaju morske pse i njihove navike, došli su do zaključka da je zapravo morski pas jako često gost plićaka, pri tom koristeći frazu “možda ste plivali s njima, a da ni ne znate”.

Mary Lee je velika bijela psina koju prate. Teška je tonu i pol, a duga gotovo 5 metara, a prate je od rujna prošle godine. Mary je u tom razdoblju prošla dobar dio istočne obale SAD-a od Massachusettsa do Floride. Neke saznanja su iznenadila istraživače.

Više je vremena provodila uz samu obalu nego na pučini, a čak nije ni pravilo da se njena vrsta isključivo drži hladnije vode, jer ih je nekoliko primjećeno i u toplom Meksičkom zaljevu.

Tune na Kantridi ne trebaju značiti nikakvu paniku, možda su jednostavno zalutale za nekakvim brodom. Velikog bijelog sigurno ima u Jadranu, ali šanse da dođe baš do Rijeke vrlo su male, jer smo uvučeni u kopno.

Za svaki slučaj treba biti na oprezu, jer ulaskom u more, mi ulazimo u njihov dom, a nitko ne voli da mu u kuću ulaze nepozvani gosti.

Foto: Ulovljena tuna u Omišlju, otok Krk
Igor Oremović

Sličan sadržaj