U Australiji završila najslabija tropska sezona od početka mjerenja / WMO umirovio neka imena

650x366_04261158_uriah.a2016048.0450.1km

Sezona tropskih sustava u Australiji službeno počinje 1. studenog, a završava 30. travnja. Ova će ući u knjige kao najslabija sezona otkako se vodi evidencija. Zabilježena su tek 3 imenovana tropska sustava.

Krivac za nastalu situaciju opet je El Nino, jer su tropski sustavi nastajali dalje od Australije na Tihom oceanu, a u Indijskom nisu mogli ni nastajati u većoj mjeri, jer je uz Australiju Indijski ocean bio natprosječno hladan.

Ipak, sezona je iznjedrila 3 imena. Oluje su se zvale Stan, Uriah i Tatiana, s vjetrovima od 88 do 142 km/h.

Stan je nastao u australskom dijelu Indijskog oceana, potkraj siječnja i spustio se na sjeverozapad Australije, s vjetrom brzine 113 km/h. Pogodio je uglavnom platforme, dok na kopnu nije bilo većeg utjecaja, unatoč poplavama, zbog rijeđe naseljenog područja.

Uriah je bila još jača. Stalna brzina vjetra dosegnula je 233 km/h, ali to je bilo na otvorenom Indijskom oceanu.

U Koraljnom moru nastala je Tatiana, s vjetrom od 97 m/h. Prošla je između Australije i Nove Kaledonije, kopna nikad nije vidjela.

Australije je imala i jedan vantropski sustav – Winston, koji je devastirao Fiji, ali nije izdržao do australskog bazena.

Sredinom ožujka tropski sustav bez imena nastoa je u zaljevu Carpentaria, a Queenslandu donio obilnu kišu i poplave.

I to je sve što se australske tropske aktivnosti tiče.

Svjetska meteorološka organizacija umirovila Joaquina, Patriciu i Eriku
Pravi “igrači” dominirali su Pacifikom pa čak i siromašnim Atlantikom. Zbog nastale štete i žrtava koje su sa sobom uzeli Svjetska meteorološka organizacija odlučila je njihova imena više ne upotrebljavati.

Erika i Joaquin više se neće spominjati na Atlantiku, a zamijenit će ih Elsa i Julian. Patriciu će na istočnom Pacifiku zamijeniti Pamela.

Tropska oluja Erika je nastala na Karibima potkraj kolovoza 2015. Pogodila je Portoriko, Haiti, Dominikansku Republiku, Zavjetrinske otoke. Palo je preko 300 milimetara kiše. Poginulo je 30 ljudi uz 16 milijuna dolara štete.

U listopadu, na Atlantiku se formirao uragan Joaquin, jačajući do 4. kategorije uz obalu SAD-a. 34 osobe su poginule od čega 33 osobe u brodolomu teretnog broda El Faro, koji je pronađen na 4500 metara dubine na Bahamima. Uragan je Bahamima donio veliki plimni val, čime je postao najjači uragan na otočju, još od 1866. godine.

Istog mjeseca na istočnom Pacifiku formirala se Patricia koja je postala najjači tropski sustav na istočnom Pacifiku. Dosegnula je 5. kategoriju. Nitko nije stradao zahvaljujući dobrom sustavu upozorenja, nitko nije stradao, ali je počinjena golema materijalna šteta. Uništeno je 3500 kuća.

Sličan sadržaj