U Bakru palo 35 mm kiše, bura u Splitu imala udar od 155 km/h | Od četvrtka toplije

Bakarac, Šime Župan

Još uvijek se nisu posve smirili dojmovi nakon fronte koja je u ponedjeljak u Dalmaciji donijela buru kakve se ne bi postidjelo ni srce zime. U Splitu je izmjeren udar od točno 154.9 km/h, što se nije dogodilo u proteklih 100 godina, a vrlo vjerojatno nikad u rujnu od početka mjerenja.
Puhalo je i u drugim dalmatinskim mjestima uz obalu. U Makarskoj je izmjeren udar od 140.5 km/h, Hvaru 115 km/h, dubrovačkom aerodromu 111.7 km/h, Dubrovniku 108 km/h, Šibeniku 104.5 km/h, Pločama 86.5 km/h.

Puhalo je i na Kvarneru, no ne tako snažno kao u Dalmaciji. Na riječkom aerodromu izmjeren je udar od 94 km/h. Glavnina promjene na Kvarneru i u Gorskom kotaru manifestirala se kroz pljuskove uz povremenu grmljavinu te nagli pad temperature zraka, naročito u trenutku prolaska fronte, u jutarnjim satima ponedjeljka.
Rijeka je ponovno dobila obilniju kišu, prema podatku s Kozale palo je 28 mm, što je ukupno u rujnu 56 mm. Daleko je to od prosjeka, a nekada se u rujnu znalo mjeriti i 400 mm kiše. Uz Rijeku i Delnice su i s novom frontom dobile 27 mm.

Fronta se razlikovala od prošle po podatku kiše iz Bakra koji je dobio 35 mm kiše, najveću izmjerenu količinu u Hrvatskoj, u utorak u 8 sati. Kiša je pala i na kvarnerskim otocima, što s prošlom frontom u većini nije bio slučaj. U Rabu je izmjereno 25 mm, Krku 12 mm, a u Malom Lošinju 10 mm.

Uz Kvarner i Gorski kotar, fronta je obilniju kišu donijela mjestimice i unutrašnjosti zemlje (Zagreb aerodrom 32, Bilogora 29, Zagreb Maksimir 28, Zagreb Grič 27, Karlovac 26 mm)

Utorak je donio potpuno smirivanje vremena, ali i hladno jutro uz mjestimičnu pojavu mraza.
U Delnicama je izmjereno 3, Pargu 5, Rijeci 9, Rabu 13, a Malom Lošinju 15°C. Najhladniji u Hrvatskoj bili su Zavižan s -2, te Gospić s 0°C.

Hladna jutra nastavit će se i u iduća dva dana, s time da će u četvrtak znatnije zatopliti tijekom dana uz mogućnost prolazno za više oblaka.

Sličan sadržaj