U BiH pokrenut projekt obnove nakon poplava


Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini objavila je kako je pokrenula program vrijedan 43,5 milijuna eura čiji je cilj otklanjanje posljedica poplava u toj zemlji.

Projekte obnove i rekonstrukcije stambenih objekata te infrastrukture uništenih u poplavama provodit će Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) s ciljem da se do listopada 2015. godine za stanovanje u cijelosti osposobi četiri tisuće stambenih objekata i tako zbrine oko 14 tisuća osoba koje su ostale bez domova.

Zamjenik voditelja delegacije EU-a u BiH Renzo Daviddi izjavio je kako su već počeli radovi na obnovi i osposobljavanju škola jer je cilj osigurati da se školski objekti mogu koristiti od rujna kada počinje školska godina. Prema procjenama koje su provele domaće vlasti uz pomoć Europske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke, poplavama koje su pogodile regiju u svibnju u BiH je bilo pogođeno gotovo milijun stanovnika.

Ukupna materijalna šteta procijenjena je na dvije milijarde eura, a na donatorskoj konferenciji održanoj u srpnju osigurana su sredstva za obnovu u iznosu nešto većem od 800 milijuna eura, uglavnom u obliku povoljnih kredita, ali i donacija.

Program koji je delegacija EU-a u BiH pokrenula u petak, rezultat je te konferencije, a uz obnovu stambenih objekata i škola slijedit će i osposobljavanje zdravstvenih ustanova, sustava vodoopskrbe i odvodnje te obnova nekih cesta i mostova. Jedan od ciljeva je i potpora malom poduzetnišrvu s ciljem očuvanja oko dvije tisuće radnih mjesta.

Izvor: Hrt

Sličan sadržaj