U danima pred nama nastavak topline studenog | Od sredine tjedna povratak južine i kiše

U tjednu koji je iza nas prevladavali su oblačni dani s povremenom kišom koja je padala svaki dan barem negdje u PGŽ, donoseći lokalno i obilne oborine. Tako npr. neslužbena postaja Mune ovaj mjesec mjeri više od 700 mm kiše, nešto manje imaju područja oko Učke (400-500 mm) dok ostatak PGŽ-a mjeri više od 150 mm (izvor :Pljusak ). Već se može govoriti kako je ovaj mjesec u cijeloj PGŽ daleko iznad prosjeka oborina, a što će dodatno nadopuniti druga polovica ovog tjedna. Ipak izgledno je i nekoliko stabilnih dana.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem plitke ciklone smještene centrom oko središnje Italije zbog čega je proteklih dana prevladavalo nestabilno vrijeme. Može se reći da je ta ciklona “iza nas” jer se očekuje da bi se kroz ponedjeljak trebala premjestiti do Grčke čime bi na srednjem i sjevernom Jadranu zapuhala slaba do umjerena bura koja bi zatim i kratkotrajno rastjerala gotovo postojanu naoblaku. Po istoku Europe i dalje prevladava vrlo stabilna anticiklona koja će vrlo sporo odmicati dalje prema istoku dok po zapadu Europe (sjeverni Atlantik) prevladava sustav (dolina) ciklona i jedna tropska oluja zvana Sebastian. Sebastian bi se narednih dana trebao spojiti s dolinom te zajedno formirati novu ciklonu koja će zatim u drugoj polovici tjedna djelovati na vrijeme kod nas. Pomičući se prema središnjoj Europi nama će osigurati visinsko jugozapadno strujanje zraka koje će sa sobom povući veliku količinu vlage s Mediterana, a što će se zatim na površini manifestirati kao jugo i kiša. Krajem tjedna izgledno je pomicanje te ciklone dalje prema istoku što će otvoriti prostor za jačanje novonastale anticiklone po sjeveru Atlantika koja potencijalno može dovući veću količinu hladnog zraka nad Europu, no o tome detaljnije u sljedećoj tjednoj najavi.

Sinoptička situacija nad Europom

Prognoza i izgledi vremena do kraja tjedna

Ponedjeljak napokon donosi stabilne vremenske prilike. Na Kvarneru pretežno vedro, a u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura, a podno Velebita i jaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5-10 °C, uz more lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 0-4 °C. Tijekom dana grijanje na suncu pa će na Kvarneru biti 15-20 °C, a u Gorskom kotaru 8-13 °C.

Utorak također donosi stabilno vrijeme uz umjerenu naoblaku te više sunca na Kvarneru. Bura bi do sredine dana trebala potpuno oslabjeti, a zatim tiho do kraja dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4-9 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 0-4 °C. Tijekom dana na Kvarneru 13-18 °C, a u Gorskom kotaru 8-13 °C.

Od srijede se vraćamo u nestabilno vrijeme. Prevladavat će pretežno oblačno vrijeme, a u drugom dijelu dana uz kišu koje ponovno može biti u lokalno obilnim količinama. Zapuhat će jugo koje će do kraja dana jačati na umjereno do jako. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9-14 °C, a u Gorskom kotaru 2-7 °C. Tijekom dana na Kvarneru 12-17 °C, a u Gorskom kotaru 7-12 °C.

Dakle, savjetujemo da iskoristite prva dva u tjednu koja će imati stabilne vremenske prilike jer se već od sredine tjedna vraćaju južina i kiša, a na samom kraju mjeseca te početku prosinca moguće je i zahladnjenje.

Sličan sadržaj