U Malom Lošinju pao 103 mm kiše, u Crikvenici 77 mm, Krku 75 mm

Foto: Denis Flego

Promjena vremena koja je na vrijeme utjecala tijekom subote i nedjelje, lokalno je području PGŽ donijela vrlo obilne oborine. Već s jutarnjim satima subote, do vanjskih kvarnerskih otoka pristizale su oborine te su automatske postaje sa Suska bilježile najviše kiše.

Sve se nastavilo i u poslijepodnevnim i večernjim satima subote te u noći na nedjelju zbog čega je na službenom mjerenju DHMZ-a u Malom Lošinju u nedjelju u 8 sati izmjerena 24-satna količina oborina od 101 mm, što je gotovo cijeli prosjek za listopad.
Obilna kiša izmjerena je i na postaji u Krku, 75 mm.

Riječko područje, suprotno najavama modela, cijelu je subotu provelo u iščekivanju obilnije kiše, bilo je tek povremenih pljuskova s kojima se skupila poneka litra. Glavnina oborina došla je u subotu kasno navečer, a zatim se uz pljuskove s povremenom grmljavinom sve nastavilo i do ranih jutarnjih sati. Službeno je na Kozali izmjereno 35 mm, što također ulazi u kategoriju obilne kiše.
Osim Rijeke, u Bakru je izmjereno 28, a u Kukuljanovu 29 mm.

Na automatskim postajama na riječkom području koje su u Pljusak mreži, lokalno je izmjereno i do 80 mm kiše. Prednjači Crikvenica sa 77 mm, Grižane 60, Rijeka (Pehlin) 55 te Permani 47 mm.

Nekako je kiša zaobišla Gorski kotar. Uobičajeno najkišovitija lokacija Crni Lug dobio je tek 23, Parg 26, a u Delnicama tek 15 mm kiše.

S nešto oborina ne može se pohvaliti ni Rab sa 6 mm kiše. Iz svega iznesenog vidljivo je da je najviše kiše dobilo lošinjsko područje, dio otoka Krka te riječko područje, a najmanje Rab i Gorski kotar. Ono što također treba istaknuti je da ne postoji službena mjerna postaja u PGŽ na kojoj nije izmjereno bar malo kiše, jedino što je raspon velik, od 6 do 103 mm.

Prema nedjeljnom jutru kiša je uzmicala s područja, a tijekom dana nastavilo se promjenjivo oblačno vrijeme uz povremene lokalne pljuskove. Manja mogućnost pljuskova postojat će i u ponedjeljak uz promjenjivu naoblaku, a od utorka ulazimo u razdoblje stabilnog i iznadprosječno toplog vremena, o kojem će biti više riječi u posebnoj analizi koju pripremamo.

Sličan sadržaj