Medicane Zorbas rashladio površinu središnjeg Sredozemlja

Kada smo pisali o medicaneima koji su proteklih tjedana u dva, neslužbeno i tri navrata pojavili se u Sredozemlju, rekli smo da su oni nastali zbog tople jezgre koju su imali, a koju je podržavala iznadprosječna temperatura Sredozemlja.

Posljednji slučaj medicanea Zorbas to je i potvrdio. Međutim, na mjestima njegova prolaska nema više uvjeta za nastanak medicanea, jer je površina mora čak hladnija od prosjeka za doba godine.

Iako se čini kontradiktorno, razlog je vrlo jednostavan. Sustavi tropskih karakteristika stvaraju jake uzlazne struje, koje su često puta i jače od onih kod “običnih” ciklona. Te uzlazne struje u kooperaciji s vjetrom i valovima koje proizvede medicane miješaju slojeve mora na način da iz dubine dolazi hladnija voda i miješa se s toplijom te rashlađuje površinu mora.

Usporedba karti površinske temperature Sredozemlja prije i poslije Zorbasa, izvor: SWE / Andrej Fils

Na drugoj karti može se vidjeti da je i u Jadranu nekoliko područja s hladnijom površinom mora, ali te je slojeve izmiješala bura. Zapravo karta odlično pokazuje koliko bura kao vjetar i bilo koji tropski sustav koji proizvodi osim vjetra i čitav niz nevolja, uopće nisu usporedivi.

Sličan sadržaj