U nedjelju ujutro dijelovi Slavonije imali ispod -20°C / U Rijeci jutra ispod -5°C / Pali brojni rekordi u Dalmaciji

Ivica Jureša@Kampor, Rab

Aktualni hladni val najviše pogađa Slavoniju i Dalmaciju. Jezgra hladnoće koja je stigla sa sjevera Europe glavninom pogađa upravo ove dvije regije, a i nedjeljno je jutro bilo iznimno hladno, zaparavo ledeno.

Ledena Slavonija

U Kopačkom ritu postignut je rekord od početka mjerenja. Izmjereno je -22.5°C (stari -20.1°C). U Slavonskom Brodu izmjereno je -22°C (rekord -27.8°C), osiječkom aerodromu -20.8°C (rekord -25.9°C) “Klub -20” što se službenih postaja tiče zaključio je Zavižan uz -20.2°C (rekord -28.6°C).

Rekordi u Dalmaciji

Povijesna hladnoća događa se u Dalmaciji. Srušeno je nekoliko rekorda, a brojni su bili ugroženi. -5.5°C novi je makarski apsolutni rekord zabilježen u subotu (stari -4.3°C). Nedjelja ujutro samo je za decimalu bila toplija.
I Komiža na otoku Visu dobila je apsolutni rekord -4.5°C (stari -3.3°C), također je zabilježen u subotu. Nedjeljno jutro bilo je toplije s -4.1°C.
Na splitskom aerodromu Resnik novi rekord iznosi -7.2°C, dok je stari bio -6.1°C, a i na dubrovačkom je zabilježen rekordan minus od -6.3°C (stari -6.0°C). Ali već u nedjelju ujutro dubrovački je “podebljao” svoj rekord s izmjerenih -7.0°C, čime je rekord od subote uvećan za 0.7°C.
U Imotskom je u subotu izmjereno oko -12°C, što je također apsolutni minimum za ovaj grad Dalmatinske zagore.
Na zadarskom Zemuniku nije pao rekord, ali s izmjerenih -10.5°C u nedjelju, ova je postaja za 1.3°C bila udaljena od rušenja rekorda iz 1987. godine.
U Splitu rekord nije oboren, on iznosi -9°C, a u subotu je izmjereno -7.2°C, u nedjelju -7.0°C. Svejedno je subotnje jutro bilo najhladnije u posljednjih 50 godina.
Ako je točno mjerenje od nedjelje ujutro, Dubrovnik je ostao udaljen od apsolutnog rekorda za 0.4°C. U nedjelju ujutro izmjereno je -6.6°C. Svejedno, Dubrovnik ima jedan od najvećih naleta hladnoće u povijesti mjerenja.

Vranjic, foto: Rade Popadić

Na kontinentu bez većih iznenađenja

Hladnoća je prisutna na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske, ali se ne radi o rekordnoj hladnoći, jer uglavnom postaje s kontinenta imaju apsolutne rekorde oko -20°C, a primjerice Zagreb je u nedjelju imao -9°C, dok je u Karlovcu zbog snijega na tlu izmjereno osjetno hladnijih -17°C, ali je rekord od -25.2°C ostao dalek i nedostižan.

Karlovac i zaleđena Korana, foto: Filip Trezner

U Rijeci hladne noći, topliji dani, razlike u odnosu na veljaču 2012. godine

U sjeni hladnoće u Slavoniji i Dalmaciji, vrlo “tiho” protječe riječka hladnoća. U subotu i nedjelju u Rijeci je izmjeren isti minimum od -6.0°C. Daleko je to od apsolutnog minimuma koji iznosi -12.8°C iz 1956. godine, a čak tijekom subote Rijeka je bila najtoplija u Hrvatskoj s izmjerenih 2.6°C.
Ako to usporedimo s hladnoćom 2012. godine u veljači, jasno je da je situacija zapravo neusporediva. Te je veljače hladnoća dugo trajala, izmjerena je najniža temperatura od -7.1°C, a 9 dana u Rijeci temperatura nije poprimila pozitivnu vrijednost. Trenutna hladnoća najviše se osjeti u noćnim i jutarnjim satima, a kao što se vidi, ova zadnja dva jutra gotovo su u rangu 2012. godine s izmjerenih -6.0°C. Dani su topliji, jer nema bure, dok je 2012. godine bura puhala skoro 15 dana bez prestanka.
Ovaj hladni prodor zapravo je vrlo intenzivan (iako nije dugotrajan) i da nije bilo naoblačenja u noći na nedjelju, vjerojatno bi se minimum spustio u razinu 2012. godine, a jedino zbog izostanka bure, temperatura odlazi u pozitivu.

Kvarnerski otoci

Otoci su bili čak u nekoliko navrata i hladniji od Rijeke. -5.5°C izmjereno je u Rabu u subotu, a -5.1°C u nedjelju, dok je apsolutni minimum -6.4°C i gotovo bi sigurno bio izjednačen ili srušen da nije došlo do naoblačenja. Ovo je puno intenzivnije od hladnoće u 2012. godini, kad je temperatura svih 15 dana veljače imala pozitivnu vrijednost.
Slično se događa i u Malom Lošinju. -3.5°C izmjereno je u subotu i nedjelju. Daleko je to u odnosu na rekodrd od -8.6°C, ali svejedno je intenzivnije nego 2012. godine

Još ćemo jednom naglasiti. Hladnoća 2012. godine nije zahvatila cijelu Hrvatsku, a trajala je duže, dok je trenutni prodor cijeloj Hrvatskoj donio minuse i zbog toga je na Jadranu on izraženiji nego u unutrašnjosti, posebno sjeveru i sjeverozapadu.

Aktualno vrijeme

Temperatura bi se još više snizila da je bilo vedrine tijekom noći, ali nije. Stigla je naoblaka koja je usporila pad temperatura, a naoblaka je prisutna i u trenutku pisanja ovog teksta.
Prema informacijama od 13h, umjereno, a mjestimice i pretežno oblačno vrijeme je na sjevernom Jadranu, dok je pretežno do potpuno oblačno vrijeme u Lici i Gorskom kotaru. Ponegdje ima i slabog snijega, pa čak i uz obalu.
Vjetar je prevladavajuće sjevernih smjerova, slab do umjeren, a samo još ponegdje podno Velebita i jak.

Temperature zraka uz obalu su se gotovo posvuda podigle iznad 0°C, dok u gorju i dalje vladaju cjelodnevni minusi.
Malinska mjeri 5°C, Cres, Mali Lošinj, Rabac i Rovinj 4°C, Crikvenica, Opatija, Poreč, Pula, Rab i Rijeka 3°C, Bakar, Krk, Pazin 2°C, Kukuljanovo i Senj -1°C, Hreljin -2°C, Gospić -4°C, Crni Lug -6°C, Otočac i Platak -7°C, Delnice i Parg -9°C te Zavižan -10°C.

U unutrašnjosti zemlje je oblačno s povremenim slabim snijegom, a u Dalmaciji promjenjivo oblačno bez oborina.

Foto: Ester Brozić i Vanja Ilijev

Izgledi vremena

Hladnoća će ostati prisutna i do druge polovice sljedećeg tjedna, posebno u jutarnjim satima, dok će tijekom dana ipak biti malo toplije. Od četvrtka okretanje vjetra na južne smjerove uz zatopljenje, a to znači da stiže i kiša, čak i u gorje.

Najnoviji izlaz modela GFS vidi osjetno toplije vrijeme od četvrtka.

Sličan sadržaj