Snijeg pao i u Istanbulu, diljem Europe se smrznulo više od 20 ljudi

Polarna zračna masa koja se proširila Europom ne prestaje djelovati. Stigla je do sjeverne Grčke gdje su se temperature spustile na -15 stupnjeva, dok je u drugom najvećem gradu Thessalonikiju izmjereno -7 stupnjeva.

Ovo je jedna od rijetkih godina u kojoj je u Engleskoj nešto toplije sa 7 stupnjeva, ili Irskoj koja je na čak 10 stupnjeva dok se ostatak Europe smrzava na ledenim temperaturama.
Hladan zrak probio se sve do Španjolske gdje se mjeri -3 stupnja u Madridu.

U BiH su jutros zabilježene hladnije temperature nego prvog dana polarnog vala. Tako je u Sarajevu jutros bilo -26 stupnjeva, a u Tuzli -19. Banja Luka je bila na -15, dok se sutra u cijeloj BiH očekuje zatopljenje.

U Srbiji je također ledeno. Beograd je na -16 stupnjeva, na planinama se mjerilo -25 stupnjeva.

U Makedoniji Skoplje mjeri -16 stupnjeva, a Tirana u Albaniji samo -3 Celzijeva stupnja.

U Sloveniji Ljubljana je osvanula na -10 stupnjeva, a Maribor na -8 stupnjeva.

U Poljskoj su hladnoće odnijele prve živote te je već 10 osoba umrlo od smrzavanja, dok je jedna osoba preminula od gušenja zbog neispravne peći. U Poljskoj su temperature ispod -20 stupnjeva.

Turski rekord za danas je -18 stupnjeva, a u Istanbulu je u snježnim mećavama napadalo oko 60 centimetara snijega. Zbog tih uvjeta je otkazano preko 650 letova Turkish Airlinesa.

U Italiji su ledene temperature odnijele živote 12 beskućnika. Talijani uz iznimno niske temperature imaju problem s velikim količinama snijega kojeg je uz jak vjetar u južnoj Italiji napadalo u visini od jednog metra.

U vatikanskim fontanama je zaleđena voda, a u nekim školama u Italiji je zbog velike količine snijega donesena odluka o odgađanju početka nastave.

Iako su na sjeveru Europe navikli na ledene temperature, i u Latviji upozoravaju na predviđenu temperaturu za sutra od -30 stupnjeva.

U Grčkoj su se u problemima našli imigranti koji se smrzavaju u snijegu. Na otoku Lezbosu u Grčkoj je pao snijeg po njihovim šatorima a neki od njih prvi put doživljavaju ovakvu hladnoću, izvještava portal Prvi.tv.

Sličan sadržaj