Vrhunac hladnoće u PGŽ tek slijedi, a zatim stiže kiša i snijeg

Kupa u Klancu, Dražen Osojnički

Sjećate se sezonskih prognoza za zimu koje su najavljivale reprizu prošle godine? Čini se da su se nešto zamjerile prirodi, jer im je odlučila pošteno zapapriti i potpuno ih učiniti bezvrijednima. Unatoč svoj sili tehnologije i superračunalima, priroda nam i dalje sama kroji sudbinu, a mi to možemo jedino prihvatiti i prilagoditi se uvjetima. Sva sreća da su kratkoročne prognoze još koliko-toliko pouzdane.

Dubrovnik je i jutros osvanuo na -6.6°C, dijelilo ga je samo 0.4°C od rušenja apsolutnog rekorda.

Gledajući postaju Rijeka, površni promatrač bi mogao zaključiti da je na cijelom riječkom području došlo do zatopljenja tijekom protekle noći. No, nije bilo tako.
Dogodio se zanimljiv fenomen da je jutros u Rijeci, na Kozali izmjereno osjetno toplijih -2.9°C. Osjetno toplijih kad se uzme u obzir da je u subotu i nedjelju izmjereno -6°C. Istovremeno kad je Kozala noćas bilježila rast, automatske postaje Pehlin i Rujevica, tek su krenule “tonuti” pa je na Pehlinu izmjereno -6.2°C, a na Rujevici -5.4°C. Nisu one jedine s niskim temperaturama, u Velim Munama se temperatura spustila na -12°C, u Čavlima -11°C.

Fenomen maloprije spomenut zabilježili smo kroz animaciju grafikona temperatura sve 3 postaje, gdje je vidljivo da i Rujevica i Pehlin imaju izraženi pad oko 5 ujutro, dok Kozala stagnira.
Tolika razlika na tako malom području, zbog čega još više raste važnost pokrivenosti automatskim postajama, gdje se dobije puno jasnija slika o vremenu na nekom području, a riječko područje je po svojoj raznolikosti klime vrlo specifično.

Još jedno hladno jutro osvanulo je i na otocima, iako je bilo toplije nego prethodnih pa je u Rabu izmjeren -1°C, a u Malom Lošinju 1°C, istovremeno dok je Parg bio na -13°C.

Ni tih -13°C nije bila najniža temperatura za početak radnog tjedna, jer za najhladnije lokacije valja opet put Slavonije. Na osječkom aerodromu izmjereno je -21°C, u Slavonskom Brodu -20°C, a u Gradištu kod Županje -18°C.
Na Jadranu smo već spomenuli Dubrovnik s -7°C, dok je Split imo nešto toplijih -5°C.

Skoro pa nevjerojatno zvuči činjenica da pored ovako niskih jutarnjih temperatura, je u tijeku zatopljenje po visini. Na visini od oko 1500 metara je oko -5°C i to je vrhunac topline u iduća dva dana jer slijedi novi pad temperatura koji ćemo na koži osjetiti već u utorak, a posebno u srijedu ujutro kada će Rijeka možda doseći i vrijednost minimuma iz 2012. godine od -7.1°C. Na Kvarneru će ojačati bura te ponovno imati olujne udare. Njeno slabljenje se očekuje u srijedu poslijepodne.

Srijeda će biti vrhunac ledenog vala
, jer se od srijede poslijepodne te naročito u četvrtak miješaju karte za novo dijeljenje. Stiže prva konkretnija ciklona u 2017. godini, koja će sa sobom donijeti i zatopljenje.
Naoblačenje s kišom koje će jačati u večernjim satima očekuje se na Kvarneru. Pritom na početku oborina može padati snijeg ili susnježica, a do večeri će osjetnije zatopliti pa će kiša padati posvuda, a u najvišim predjelima se može i smrzavati u dodiru s podlogom. Zapuhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak pa će i temperature porasti.

Naoblačenje će stići i u Gorski kotar, u početku posvuda sa snijegom, a zatim će s odmicanjem dana prelaziti u susnježicu ili čak i kišu koja se smrzava u dodiru s podlogom, jedino će na predjelima iznad 1000 metara cijeli dan oborina biti u obliku snijega. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak pa će i temperature osjetnije porasti.

U petak na Kvarneru kiša uz pad temperature zraka i buru pa će potkraj oborina snijeg biti moguć i uz more na riječkom području, ali radi se o minimalnom snijegu uz more dok iznad 400 metara može pasti i 10-ak centimetara.
U Gorskom kotaru u petak u početku susnježica, poslijepodne obilan snijeg koji će cijelo vrijeme padati u gorju iznad 1000 metara.

Subota će donijeti kraći predah od oborina, a u nedjelju su one opet moguće, u gorju snijeg, na Kvarneru kiša i snijeg , ali se i bura vraća uz pad temperatura.

Sličan sadržaj