U noći na četvrtak prolazno jačanje oborina, u petak orkanski udari bure!

Nastavlja se uglavnom oblačno vrijeme, uz izostanak nekih ozbiljnijih oborina. I dok jug Dalmacije ima već premašen mjesečni prosjek, kod nas do sada u siječnju na službenim postajama DHMZ-a manje od 50 mm oborine.

127 mm oborine, prosječna je količina za siječanj u Pargu kod Čabra, a ista postaja prikupila je tek 49 mm oborine, 39% prosjeka.
Riječki prosjek za siječanj još je veći. Iznosi 132 mm, a do sada je u Rijeci palo 29 mm oborine, tek 22% prosjeka.
Mali Lošinj je najudaljeniji svom prosjeku od 89 mm. Palo je tek 7 mm do sada u siječnju, odnosno ostvarilo se 8% mjesečnog prosjeka.

Nalazimo se u području srednjeg tlaka zraka koji je u padu, bez nekog značajnijeg utjecaja ni ciklone, ali niti anticiklone, zbog čega i imamo ovako “neutralno” vrijeme. Zapadno Sredozemlje je nestabilnije pa nam iz njega pristiže veća količina oblaka, i tek rijetke oborine.
Uz to, nije baš ni pretoplo, a trenutnih 8°C u Rijeci najbolji je pokazatelj toga, dok je u gorju još hladnije.

Sa zapada stiže ciklona sa frontalnim poremećajem, a u 16h model GFS njen centar smješta zapadnije od Genovskog zaljeva, s tlakom u središtu od 1004 hPa, što se vidi na naslovnoj slici.

Ona će od noći na četvrtak pa sve do subote donijeti zanimljivije vremenske prilike našoj županiji. Bit će i kiše i bure, a past će i malo snijega u najvišem gorju.

Upravo zbog tog približavanja ciklone, model ALADIN sugerira prilično burne večernje i noćne sate na području kvarnerskih otoka.

Kao što se vidi iz priloženih slika, može pasti i preko 30 mm kiše, a nije isključena ni pojava prolazne grmljavine. Na riječkom području i u Gorskom kotaru najmanje oborina, a mogu čak i izostati.

Privremeno jačanje oborina, bit će zbog neobične putanje ciklone. Umjesto da nastavi napredovati prema našem području sa Genovskog zaljeva, malo će se vratiti, a zatim spustiti gotovo do Afrike te nastaviti svoje kretanje prema jugu Italije, tako da već u četvrtak u rano poslijepodne, jugoistočno od Sicilije ova će se ciklona produbiti.

Još dok bude sjevernije donosit će oborine u PGŽ, ali čim se odmakne južnije, Kvarner će ostati bez oborina, a s njenim produbljavanjem sjeverno od Sicilije, na Kvarneru će tijekom poslijepodnevnih sati četvrtka jačati bura.

Najnoviji izlaz modela GFS sugerira centar ciklone i od 994 hPa, a kako se vidi tlak nad našim područjem i 15 hPa viši od tlaka u centru ciklone, jasno se može zaključiti da će petak na Kvarneru biti izrazito vjetrovit dan. Na cijelom području puhat će jaka do olujna bura, na istočnom priobalju i u Senjskim vratima i s orkanskim udarima.

Na sljedećoj slici vidi se položaj ciklone u prvim satima petka. Dok se mi nalazimo u njenom hladnom sektoru i dobivamo buru, Dalmacija očekuje olujno jugo, također s orkanskim udarima!

Zbog bure, oborine će na Kvarneru uglavnom izostati, a iznimka mogu biti jedino krajevi bliži Gorskom kotaru, u kojem će u višem gorju padati snijeg, a u nižim predjelima kiša.
Unatoč tako snažnoj cikloni, nema hladnoće koju može povući sa sjevera da bi cijeli Gorski kotar dobio snijeg.

Do prvih sati subote, centar ciklone će s popunjavanjem odmaknuti u Jonsko more, a na našem će području početi djelovati anticiklona uz dotok hladnijeg zraka po visini.

U novom tjednu, očekuje se stoga stabilnije, ali hladnije vrijeme. Nova promjena vremena moguća je od četvrtka kada bi se sa sjevera spustila izražena hladna fronta, koja bi uz stvaranje ciklone u Sredozemlju mogla donijeti zimski kraj mjeseca.

Sličan sadržaj