U novom tjednu nestabilnije

Clipboard01

Nakon što smo ne samo mi, nego i šira okolica, imali vrlo intenzivno kišno razdoblje s novom ciklonom, trenutno vlada zatišje, a ni neke veće “bure” nema na vidiiku.

Sinoptičkom kartom Europe dominira anticiklona nad Rusijom, koja u središtu ima i 1035 hPa. Ona djeluje na vrijeme sve od Rusije do našeg područja, iako smo mi na samom njenom rubu. Podržava stabilno vrijeme uz dotok hladnijeg zraka sa sjeveroistoka.
Zapadnije i sjevernije stiže fronta koja se proteže od Španjolske i Portugala preko Njemačke sve do juga Norveške donoseći čestu kišu i nestabilnosti.
Za njom već Ujedinjenom Kraljevstvu započinje utjecaj anticiklone.

Anticiklona je posebno spustila jutarnje temperature u PGŽ. U nedjelju ujutro Parg je mjerio -1°C, Rijeka 7°C, Rab 8°C, a Mali Lošinj bio je najtopliji s 11°C.

U Hrvatskoj primat najhladnijih nije pripao gorju već Slavoniji, gdje je Slavonski Brod imao izmjereno -2°C.
Nedjelja je nastavila slijedom svojih prethodnika, otkako je nastupila anticiklona.
Jadran je imao pretežno vedro vrijeme, a unutrašnjost dugotrajnu maglu i oblake. Zato je u 13h razlika u temperaturi između Jadrana i kopna bila je osjetno velika.
U 13h u Lipiku je uz maglu izmjereno samo 3°C, a u Hvaru i Mljetu čak 18°C.

Temperaturna razlika između nižeg gorja i mora postojala je i na našem području. Delnice i Parg s maglom manje od 5°C, Crni Lug sa suncem skoro 10°C, a na Kvarneru temperatura i do 16°C, iako je i Rijeka imala umjerenu naoblaku.

ZA ČLANOVE/PRETPLATNIKE:

U novi tjedan PGŽ ulazi sa sličnim vremenom uz naznaku da će od srijede biti sve nestabilnije. Niže gorje imat će dugotrajnu maglu i nisku naoblaku, tako da temperatura neće rasti previše od ništice.
Na Kvarneru promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima do srijede uz hladna jutra i svježinu tijekom dana.

Od srijede će nastupiti promjena vremena. Naoblačit će se, uz oborine na Kvarneru, dok će u Gorskom kotaru postojati mogućnost za malo kiše, u najviše gorju i susnježice ili snijega prolazno.
Oborine će stići s Atlantika.

Modeli vide nestabilno i svježije vrijeme sve do kraja tjedna.

Sličan sadržaj