RIMETEO analiza: Još činjenica u korist nadolazeće zime i trenutna situacija

B21Z3fAIAAAERLR-648x498

S obzirom da je sve izglednije da nas u prosincu očekuje jedno jače zatopljenje u stratosferi, analizirat ćemo malo što se događalo s prošlima.

Skoro sva nagla zatopljenja u stratosferi za Europu (SSW), pokrenuta su za vrijeme tzv. “istočne QBO zime”. Primjerice, na grafikonu ispod lijepo se može vidjeti kada su se u prošlosti te situacije događale (negativne vrijednosti).

Isto tako na istom grafu, u oči upada i zima 2013. godine kada je Sjeverna Amerika imala nekoliko intenzivnih polarnih prodora, što se može vidjeti pozitivnim QBO vrijednostima, što se naziva “zapadna QBO zima”.

Jednostavno objašnjeno, kada QBO ima pozitivnu vrijednost, to znači prisutnost zonalnih vjetrova, koji podržavaju zonalno strujanje i zapadnu QBO zimu. Nema anticiklonalnog bloka na sjevernom Atlantiku i na Grenlandu, te se događa neometana ciklonalna aktivnost na Atlantiku. podržana velikom hladnoćom sa sjevera, zbog čega se ciklone nižu “kao na traci”, a Europi vuku toplinu s juga.

Početak ove zime mogao bi se uvelike razlikovati od početka prošle zime. Imamo negativan QBO, što znači “istočnu QBO zimu”, a sjever Azije zatrpan je skoro rekordnim snijegom u listopadu, što utječe na sam raspored baričkih sustava.
Ako je veća površina tijekom jeseni pod snijegom lakše će se razviti anticiklona.

Negativni QBO i velike površine pod snijegom, u velikoj većini slučajeva rezultiraju hladnijom zimom, jer se obično stvori anticiklonalni blok nad Grenlandom i Skandinavijom, tako da ciklone s Atlantika ne mogu donositi topliji zrak sa svoje prednje strane. Kad se dogodi obratna situacija, tj. QBO bude pozitivan, tada se dogodi i ono što je prošle zime snašlo SAD i Kanadu, uvelike generirano i toplijim Atlantikom.

Na slici ispod, dana je usporedba površina pod snijegom 1. listopada i 20-ak dana kasnije, a razlika je ogromna.

A gdje smo sada?


ZA ČLANOVE/PRETPLATNIKE:

Na slici iznad vidimo jedan od jačih napada na PV (polarna ciklona) koje vidi model GFS u prvom desetodnevlju prosinca (wave1).

Wave1 stvara veliki pritisak na PV. Zatopljenje u stratosferi znači i prisutnost anticiklone nad područjem dje je zatopljenje prisutno.
No, u igru dolazi i wave2 aktivnost (dijeljenje PV-a), koje su počeli sugerirati neki modeli.

Vidljivo je da se PV dijeli na dva dijela,, ali je upitno kuda će te dvije jezgre krenuti.

U usporedbi sa sljedećom godinom, pomak na kartama je enorman. Sve sugeriraju da nas čeka dinamična zima, a s druge strane tu su profesionalci koji se drže prilično konzervativno.

Sličan sadržaj