U Pakistanu izjednačen svjetski rekord za svibanj!

Svake predmonsunske sezone tijekom travnja i svibnja, u Indiji i Pakistanu nastaju velike vrućine, koje muče i prijete stanovništvu, a oni se nadaju da će im monsunska sezona donijeti olakšanje.

Prošlog mjeseca, grad Larkhana u Pakistanu imao je izmjereno 50°C, što je bio azijski rekord za travanj.

28. svibnja zabilježena je još veća vrućina. U mjestu Turbat izmjereno je 53.5°C što je izjednačenje apsolutnog maksimuma za svibanj u Pakistanu te apsolutnog maksimuma za svibanj na Zemlji!
Prijašnji samostalni rekorder bio je Mohenjo Daro 27. svibnja 2010. kada je izmjerena identična temperatura.

Nema sumnje da će Svjetska meteorološka organizacija morati provjeriti taj rekord, kao i prošlogodišjih 54°C iz srpnja u Mitribahu u Kuvajtu te dan kasnije 53.9°C u iračkom gradu Basri.

Nakon što je rekord iz 1922. godine od 57.8°C iz Libije proglašen nevažećim svjetskim rekordom, čini se da će ista sudbina zadesiti i 56.7°C iz Doline smrti u Kaliforniji. U svjetskim meteorološkim krugovima sve se više priča o kuvajtskom rekordu od 54°C kao stvarno izmjerenoj najvišoj temperaturi na Zemlji.

Bez obzira na to, i u Turbatu je skoro srušen svjetski rekord, a koliko je vruće bilo najbolje svjedoči fotografija polurastopljenog semafora! Ako je u hladu izmjereno 53.5°C, jasno je da je na suncu ta temperatura bila blizu 100°C!

Sličan sadržaj