U poplavama u Mozambiku, Malaviju i Madagaskaru poginulo najmanje 260 ljudi

malawi-flood

Za ove zemlje 2015. godina u meteorološkom smislu nije mogla gore započeti. Za njima je 2 tjedna obilne kiše i poplava koje su usmrtile najmanje 260 ljudi, dok je 260.000 ostalo bez svojih domova.

Malavi je najviše pogođen. Poginulo je ili nestalo 176 ljudi, a 200.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Samo je jedna nepogoda bila pogubnija za Malavi od ove, a to je poplava iz svibnja 1991. godine kada je poginulo 472 ljudi.

Najobilnija kiša pala je u zemlji 13. siječnja kada se lokalno mjerilo i do 170 mm kiše, u 24h. Tropska nestabilnost koja je dovela do te obilne kiše, pomaknula se prema Mozambiku 14. siječnja, izazivajući poplave u kojima je život izgubila najmanje 71 osoba.
Idućeg dana, spomenuta tropska nestabilnost premjestila se nad Mozambički kanal. Došlo je do bolje organizacije i nastao je tropski ciklon (oluja) Chedza.
16. siječnja Chedza je pogodila Madagaskar, zbog čega je na otoku poginulo 13 ljudi. Površina oceana u Mozambičkom kanalu bila je toplija 0.6°C od prosjeka što je pogodovalo dodatnom intenziviranju oborina.

Trenutno u Indijskom oceanu ne postoji niti jedan aktivan tropski sustav. Tropski ciklon Bansi koji je bio i 4. kategorije i koji je donio i preko 550 m kiše Reunionu se raspao, a slično se dogodilo i s Chedzom, koja je ipak bila osjetno slabija od Bansija.
Na svu sreću Bansi nije išao prema Madagaskaru, jer bi zasigurno posljedice bile veće.

Naslovna: Poplave u Malaviju, Izvor: Ministarstvo za katastrofe Malavija

Sličan sadržaj