U poplavama u Srbiji utopile su se 24 osobe

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je u četvrtak da su se u poplavama prethodnih dana u Srbiji utopile 24 osobe, među kojima i jedan vatrogasac, na klizištima je stradala jedna osoba, a još se četiri osobe vode kao nestale i za njima se traga.

Vučić je na sjednici Skupštini Srbije rekao da je u osam općina pogođenih poplavama prirodnom smrću umrlo 26 osoba.

Prethodnih dana u srbijanskoj javnosti su se pojavila nagađanja o znatno većem broju stradalih u poplavama nakon što su vlasti poslije prvih nađenih žrtvi u Obrenovcu najavile da će da neće priopćavati konačan broj žrtava dok se voda ne povuče i teren detaljno ne pretraži.

Predsjednik vlade Srbije najavio je i da će država pomoći svima koji su pretrpjeli štete od poplava i da će sve oštećene ceste obnoviti za pet mjeseci i izgraditi srušene i oštećene kuće.

Vučić je, međutim, obacio kao nerealnu mogućnost da se “država odrekne svojih prihoda od poreza ili električne energije”, nakon prijedloga da građani koji su pretrpjeli štete budu oslobođeni plaćanja račune za struju godinu dana ili da im se smanje neke porezne obveze.

Vlada Srbije danas je donijela odluku da se mjere dezinsekcije i zaprašivanje komaraca iz zraka na poplavljenim područjima obavljaju u suradnji s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, o čemu su dan ranije suglasnost postigli ministri zdravlja na sastanku u srijemskom selu Morović.

Ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i Republike Srpske Zoran Lončar, Rajko Ostojić i Dragan Bogdanović dogovorili su također i zajedničku strategiju za borbu protiv opasnosti od zaraznih bolesti koje prijete nakon poplava, sa kojom će nastupiti pred EU i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Izvor: HINA
Naslovna foto: kurir-info.rs

Sličan sadržaj