U poplavljenoj Posavini poginula još jedna osoba; spašeno 7500 grla stoke

U-poplavljenoj-Posavini-poginula-jos-jedna-osoba-spaseno-7500-grla-stoke_ca_large
Humanitarni broj telefona je 060 9011. Na brojevima 01– 555 7083 i 099– 3806 402 građani mogu dobiti sve informacije vezane za prikupljanje donacija, priopćeno je iz Ministarstva

SLAVONSKI BROD – Nastavljaju se radovi na ojačavanju nasipa duž 180 kilometara toka Save u Brodsko-posavskoj županiji, a prema procjeni županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje trenutno je najteža situacija na nasipima od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca.

Za ojačavanje postojećih nasipa i izgradnju zečjih nasipa u Brodsko-posavskoj županiji ugrađeno je oko 300.000 vreća s pjeskom.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić jutros je upozorio da opasnost još nije prošla.

»U noći smo imali vodeni val iz Une, uspjeli smo ga amortizirati puštanjem vode u Mokro polje i Lonjsko polje«, rekao je Plišić za Hrvatski radio. Procijenio je da će u slučaju nastavka ovakvog tempa pada vodostaja rijeke Save do proglašenja redovitih mjera obrane od poplava proći još dva dana.

S poplavljenih područja Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela u županjskoj Posavini do sada je na sigurno prebačeno oko 7500 grla razne vrste stoke i domaćih životinja, potvrdio je pročelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić.

Spašene životinje zbrinute su na farmama u nepoplavljenom dijelu Vukovarsko-srijemske županije, a spašavanje brojnih grla stoke i domaćih životinja koje su ostale u domaćinstvima koje je voda poplavila nastavit će se i idućih dana.

“Već sada činimo sve kako bi bili spremni, čim se stvore uvjeti u poplavljenim područja, da dođu i sve potrebne inspekcije da bi zaštitili zdravlje mještana koji će se vratiti”, rekao je Kalić.

Po njegovim riječima, u ovome trenutku još se ne može znati o kolikoj je šteti riječ na tim područjima, ali je sigurno da je ona golema.

Ne radi se samo o kućama i domaćinstvima koje su pretrpjele štete, nego i o brojnim stradalim domaćim životinjama i stoci te uništenim poljoprivrednim usjevima i stradalim javnim objektima i prometnicama, rekao je pročelnik vukovarsko-srijemskog Stožera za zaštitu i spašavanje Zdravko Kelić.

Situacija u ugroženim i poplavljenim područjima u županjskoj Posavini večeras nije bitno drugačija nego jutros, izjavio je direktor za donju i srednju Savu Hrvatskih voda Milan Mateša dodajući kako na terenu nema nekih novih potencijalno opasnih mjesta od onih koja su već evidentirana i radi se na njihovoj sanaciji.

“Nemamo nekih mjesta izrazito kritičnih, ali da budem iskren apsolutno još ništa nije sigurno te još uvijek postoji mogućnost da zbog velike nakvašenosti nasip popusti i u Štitaru i u Babinoj Gredi i u Županji”, kazao je Mateša.

Govoreći o stanju na poplavljenim područjima naveo je kako je voda na području Gunje, Račinova i Rajevog Sela još uvijek iznimno visoka ocijenivši pozitivno činjenicu da se preko nasipa kod Račinovaca, koji je Sava probila prije dva dana, voda više na izlijeva u bujici nego smirenije ali, kako je kazao, i dalje ‘centimetar po centimetar’ puni područje Posavine prema Drenovcima.

Po njegovim riječima, ako Sava nastavi opadati sadašnjim intenzitetom, a to je jedan do dva centimetra na sat, do relativno prihvatljive sigurnosti od te rijeke u županjskoj Posavini moglo bi doći za oko tjedan dana.

Policija ima saznanja da je na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini smrtno stradala još jedna osoba , potvrdio je večeras glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović

“Imamo dojavu da je smrtno stradala još jedna osoba. U tijeku su provjere te informacije”, kazao je Džigumović rekavši kako policija još traga traga za tijelom stradale osobe.

Jučer je potvrđeno da je u poplavi u Rajevom Selu poginuo muškarac.

Na poplavljenom području Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela još se traga za dvije osobe za koje se smatra da su nestale u vodenim bujicama rijeke Save.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) opovrgnulo je danas napise o potkopavanju nasipa na Savi u Županji koji su se pojavili u nekim medijima.

Navodi da policija nije evidentirala takav događaj niti je koga uhitila, a prikupljanjem obavijesti od građana utvrdila je kako je riječ o neutemeljenim pričama.

Naime, dodaje se u priopćenju, policijski službenici vukovarsko-srijemske Policijske uprave obavili su obavijesni razgovor s muškom osobom te su utvrdili kako je sa skupinom njemu nepoznatih osoba 17. svibnja navečer na nasipu konzumirao alkohol i vodio neutemeljene razgovore.

MUP navodi da su se u nekim medijima pojavile neutemeljene informacije o pljački napuštenih kuća na poplavljenim područjima.

Želimo poručiti građanima da su policijski službenici na terenu i kontroliraju sva poplavljena područja kako bi spriječili moguće pokušaje pljačke napuštenih kuća, pa su tako sinoć spriječili nekoliko osoba koje su s namjerom pljačkanja napuštenih domova na poplavljena područja čamcima došle iz BiH.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je danas obišao poplavljena i ugrožena područja u Slavoniji, amfibijskim vozilom prošao je kroz Gunju, poplavljeno selo na jugoistoku županjske Posavine, te je poručio da će država obnoviti kuće svima kojima je poplavila nabujala Sava.

“Srećom, ovo je samo jedna općina mada se svakome tko je izgubio kuću srušio cijeli svijet. Ovo ćemo obnoviti i ljudi će se vratiti kućama”, rekao je Milanović, uz kojega su poplavljeno područje Gunje obišli i ministri unutarnjih poslova i obrane Ranko Ostojić i Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i drugi.

Premijer je ponovio kako će zatražiti da se ispita je li netko odgovoran zato što je Sava probila nasip kod Račinovaca i Rajeva Sela.

Prije obilaska Gunje, predsjednik Vlade Zoran Milanović boravio je i u Slavonskome Brodu, gdje je obišao nasip i bio na sjednici Županijskog stožera za zaštitiu i spašavanje.

———————————————————————-

Zbog velikog odaziva građana, odnosno količine donacija koje prelaze prostorne kapacitete Ministarstva socijalne politike i mladih, na Zagrebačkom velesajmu (ZV) u Paviljonu 34 danas je otvorena nova lokacija za prikupljanje pomoći stradalima u poplavama.

Na toj će lokaciji biti skladištene donacije u idućim danima i dostavljane ugroženom stanovništvu u Slavoniji prema potrebama, priopćeno je iz Ministarstva koje poziva zainteresirane volontere da se jave na Zagrebački Velesajam, Paviljon 34 (ulaz Istok 3 i Zapad 3), kako bi pomogli oko sortiranja i utovara pomoći.

Građane se poziva da i dalje prate objave na internetskim stranicama Ministarstva, a za sva pitanja vezana uz pomoć otvorene su i telefonske linije 01/555 7083 ili 099/3806 402.

Pristup zgradi Ministarstva socijalne politike i mladih u Savskoj otežan je jer tijekom cijelog dana tamo pristižu brojni građani sa svojim donacijama.

Ministarstvo socijalne politike i mladih uplatilo je danas 300.000 kuna na račun Centra za socijalnu skrb u Županji kako bi se evakuiranim stanovnicima sela iz županjske Posvine isplatile jednokratne novčane pomoći, izjavila je danas u Cerni potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politke i mladih Milanka Opačić.

»U ovom trenutku najvažnije je na bilo koji način pomoći ovim ljudima. U naše ustanove smjestili smo do sada stotinjak starijih i nemoćnih osoba i vidim da i ovdje ima potrebe za tim. Pregovaramo s obiteljima oko toga ali teško je jer se obitelji ne žele razdavajati, što je razumljivo«, kazala je Opačić.

Također je navela kako postoji mogućnost smještaja evakuiranih osoba po kućama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali kako mnogi ne žele napustiti sportske dvorane u kojima se sada nalaze privremeno smješteni. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Cerni i Gradištu je obišla mještane evakuiranih sela u županjskoj

Posavini, dok je u Županji posjetila Gradsko društvo Crvenog križa te se upoznala s potrebama te humanitarne organizacije.

Zagrebačka županija donirala je putem Hrvatskog Crvenog križa 100.000 kuna za pomoć ugroženim stanovnicima s poplavljenih područja u Slavoniji, a u donaciji su joj se priključile i njene institucije i ustanove.

Tako će Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije donirati po 20.000 kuna, Ljekarne Zagrebačke županije 20.000 kuna u sanitetskom materijalu te Dom zdravlja Zagrebačke županije 20.000 kuna.

Županijska uprava za ceste i Županijske ceste Zagrebačke županije donirat će po 10.000 kuna, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi »Gornja Bistra« 50.000 kuna, te Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije 5.000 kuna.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pozvao je stanovnike i tvrtke s područja Zagrebačke županije da u skladu sa svojim mogućnostima, bilo financijskim uplatama ili na drugi način, pomognu stanovnicima poplavljenih područja.

Na području Zagrebačke županije u svim gradskim društvima Crvenog križa se sakuplja pomoć. Poželjno je prikupiti prehrambene proizvode trajnijeg roka valjanosti, higijenske potrepštine, posteljinu, deke, odjeću, obuću i slično.

Novčane donacije se mogu uputiti uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08 te pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen) kao i on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa, priopćeno je danas iz Ureda župana Zagrebačke županije.

I gradsko dramsko kazalište »Gavella« se uključilo u humanitarnu akciju pomoći stradalima u poplavi. Iz zagrebačkog kazališta »Gavella« priopćili su da će sav prihod od izvedbe predstave »Amerika«, u subotu, 24. svibnja, uplatiti na žiro račun za pomoć stradalima u poplavama. »Amerika« Franza Kafke, u režiji Janusza Kice nastala je u koprodukciji kazališta »Gavella« i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba priopćio je danas da su Mjesni odbor Sesvetski Kraljevec i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kašina prikupili pomoć za Slavoniju.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama donirao je 1100 litara pitke flaširane vode. Pomoć – deke, pelene, hrana, odjeća, higijenske potrepštine i voda će kamionom Gradskog društva Crvenog Križa biti odvezena u Slavoniju.

Ured navodi da je u petak na područje Slavonije otišao jedan, a u subotu ujutro još jedan tim GSS-a stanice Zagreb – pripadnika specijalističkih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba, kako bi pomogli u spašavanju. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba je u subotu u Vrbanju zajedno s ljudstvom poslala kamion s pumpama i čamcem za spašavanje na vodi, navodi zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Dodaje kako su Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje ponudili pomoć čim su krenuli visoki vodostaji u Slavoniji.

NOVO! 15:44 Niz banaka i domaćih kompanija aktivno se uključio u pružanje pomoći građanima u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama, dajući donacije u novcu i robi, te ponudivši i druge vidove pomoći.

Privredna banka Zagreb danas je dala donaciju u visini od 2,5 milijuna kuna, odazvavši se apelu Hrvatskog Crvenog križa za pomoć stradalima od poplava u regiji. Dva milijuna uplaćeno je za Hrvatsku, a po 250.000 kuna za pogođena područja u Bosni i Hercegovini i Srbije.

Kako ističu iz PBZ Grupe, i nadalje će pozorno pratiti razvoj situacije i nastaviti pomagati onima kojima je to najpotrebnije. »Budimo solidarni i pomozimo onima kojima je danas naša pomoć najpotrebnija«, poručuju iz te bankarske grupacije.

Hrvatska poštanska banka (HPB), pak, danas je donirala pomoć ugroženom stanovništvu na poplavljenom području u iznosu od 500.000 kuna.ZABA stradalnicima daje moratorij na otplatu kredita

Zagrebačka banka, koja je jučer donirala Crvenom križu dva milijuna kuna pomoći unesrećenima u poplavama, danas je objavila i da će svim klijentima koji žive u stradalim područjima i kojima je u poplavama oštećen dom, omogućiti moratorij na kredite bez ikakvih dodatnih troškova, na rok do godine dana, kako bi pomogla lakšem oporavku dijelova zemlje zahvaćenih katastrofalnim poplavama.

I zaklada UniCredit Foundation također se priključuje pružanju pomoći poplavljenim zemljama u kojima djeluje UniCredit, a sredstva prikupljena u ovoj akciji usmjerit će se za pomoć stradalim područjima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Tijekom faze obnove stradalih područja, Zagrebačka banka pružit će i ostale oblike financijske potpore, nastavljajući tako tradiciju Gradske štedionice koja je sudjelovala u sanaciji posljedica katastrofalne poplave u Zagrebu ujesen 1964. godine, poručuju iz te banke.

Najveći domaći maloprodajni lanac Konzum uspostavio je suradnju s Hrvatskim Crvenim križem, s obzirom na to da raspolaže najrelevantnijim informacijama o potrebama stanovništva poplavljenih područja, kako bi sva pomoć mogla biti usmjerena točno onamo gdje je u tom trenutku najpotrebnija.

Konzumova distribucijska i logistička mreža stavlja se u potpunosti na raspolaganje Hrvatskom Crvenom križu i svim građanima koji žele pomoći svojim donacijama, ističu danas iz Konzuma. Naglašavaju kako su prvenstveno potrebni svi higijenski proizvodi, proizvodi za čišćenje, pelene za djecu i odrasle, posteljina, ručnici te muško i žensko rublje i odjeća, prehrambeni artikli s duljim rokom trajanja.

U svim Super i Maxi Konzum te pojedinim malim Konzum trgovinama (200-tinjak lokacija) bit će uspostavljena prikupljališta svih robnih donacija građana, koje će Konzum promptno dostavljati izravno na lokacije poplavljenih područja u Hrvatskoj.

Kako se dalje ističe, Agrokor koncern i sve njegove članice od početka aktivno sudjeluju u pružanju pomoći i doniranju najpotrebnijih sredstava za poplavljena područja Hrvatske, odgovarajući na izravne upite za pomoć. Sredstva će se i dalje nastavljati donirati, ali od danas isključivo kroz mrežu Crvenog križa radi optimalne distribucije i pomaganja najpotrebitijima.

Badel 1862 d.d. uputio je danas u Slavonski Brod kamion bezalkoholnih pića s desetak tisuća bočica voćnih sokova i gaziranih pića.Odatle će se pomoć distribuirati onima kojima je najpotrebnija, a u akciju se uključio i prijevoznik Badela 1862 Ricardo, koji je ustupio kamion, navodi se u današnjem priopćenju iz te tvrtke.

Predstavnici Croatia osiguranja, koji već nekoliko dana obilaze i aktivno sudjeluju pomažući u poplavom zahvaćenim područjima u Požesko-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, danas su Gradu Pleternici donirali tri aparata za isušivanje koji su prijeko potrebni u sanaciji šteta na oštećenim objektima.

»Situacija je iznimno teška. Znamo da već nekoliko centimetara vode može prouzročiti štetu, pa je ovo što se trenutno događa u Slavoniji ravno katastrofi. No, u ovom trenutku najvažnije je da su građani sigurni. Naš je posao da pomognemo u saniranju nastalih šteta, ali i da pomognemo gdje možemo, zato smo danas ovdje«, izjavio je u Pleternici direktor poslovnice Croatia osiguranja u Požegi Željko Pavlović predajući vrijednu donaciju gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić.

»Prema prvim procjenama, u Pleternici je poplavama uništeno preko 100 kuća, a građani su ostali bez svega što je bilo u njima. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, a vaša tri aparata za isušivanje pomoći će nam da što prije osposobimo kuće za povratak«, naglasila je tom prigodom gradonačelnica Pleternice Antonia Jozić.

Sva tri telekoma u Hrvatskoj, ujedno i mobilni operatori, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, odlučili su pomoći stradalnicima u poplavama te im omogućiti besplatne razgovore, SMS poruke, internet, pa i mobilne uređaje, a odriču se i svih prihoda od poziva na humanitarni broj telefona 060 9011.

Iz HT-a su izvijestili da će svim stradalnicima u prihvatnim centrima na područjima stradalim od poplave od danas osigurati besplatni internet i wi-fi zone, kao i dovoljne količine SIM kartica i bonova kako bi mogli nesmetano komunicirati.

Stradalnicima će, kako navode, osigurati i tehničku opremu kako bi mogli komunicirati s najbližima, a dodatno će pomoći i u kupnji prehrambenih i higijenskih potrepština za sve stradalnike.

Tvrtka Vipnet najavila je da će svim Vip i Tomato korisnicima pogođenim poplavama omogućiti besplatne pozive i SMS poruke prema svim mrežama, kao i besplatan podatkovni promet unutar Hrvatske, pri čemu za aktivaciju besplatne komunikacije treba nazvati Vip Službu za korisnike na besplatni broj 091 77 00 ili Tomato Službu za korisnike na 092 99 33.
Poručuju da će besplatnu komunikaciju odobriti korisnicima koji su na bilo koji način koristili Vip mobilnu mrežu na područjima pogođenim poplavama u protekla dva dana, dok će usluga Mobilni Facebook biti besplatna za sve njihove korisnike na području cijele Hrvatske kako bi se olakšao proces organiziranja i slanja humanitarne pomoći.

Apeliraju i na korisnike iz područja koja nisu pogođena poplavama da se suzdrže poziva Vip Službi za korisnike kako bi korisnici s pogođenih područja što prije mogli aktivirati besplatnu komunikaciju.

Iz Tele2 Hrvatska izvijestili su da su u suradnji s Crvenim križom dogovorili distribuciju mobilnih uređaja i SIM kartica s 1000 minuta, 1000 SMSova i 1 GB, za stradalnike u prihvatnim centrima na područjima stradalima od poplave, kao i da pomaže u kupnji osnovnih životnih potrepština za stradale u poplavi.

NOVO! 15:00 Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić izjavio je danas da je situacija na poplavljenim područjima dramatična i teška, a s obzirom da se prema prognozama stanje smiruje, za nekoliko dana sigurno će trebati vatrogasne postrojbe s pumpama jer se voda neće sama povući.

Perinić je to izjavio na stručno znanstvenom skupu koji su na temu termodinamičkih aspekata razvoja požara na otvorenom prostoru organizirali DUZS u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak kazala je da će se nakon prvog udarnog vala ukazati potreba za dodatnim angažmanom snaga. »Vjerojatno će se zahtjevati prebacivanje snaga i neke druge stvari na koje smo mi navikli u jednom drugom procesu raditi«, kazala je Krajčak.

Dodala je da je angažman oko sezonskih ljetnih aktivnosti bio glavni razlog zbog kojeg su se danas okupili jer su uglavnom bili orijentirani na šumske požare.

Prognoze govore da će za par dana uslijediti visoke temperature, što automatski znači da počinje ljeto i da obala, bez obzira na stanje u Slavoniji, postaje izazovan teren, kazala je Krajčak.

Zbog velikih poplava i elementarne nepogode koja je pogodila istočni dio Hrvatske, Uprava Hrvatskih autocesta donijela je odluku o oslobađanju plaćanja cestarine za vozila koja sudjeluju u evakuaciji građana. Također, sve organizacije i građane koji će prevoziti humanitarnu pomoć u ugrožena područja HAC i ARZ oslobodit će od plaćanja cestarine.

Zbog evidencije besplatnih prolazaka potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila te ulaznu naplatnu postaju na e-mail adresu: info@hac-onc.hr .

Kako je priopćeno iz HAC-a, tijekom vikenda je na teren poslan dio mehanizacije i ljudstva, a u tijeku je i skupljanje novčane pomoći za građane od strane djelatnika HAC-a i HACONC-a kako bi se pružila pomoć poplavljenim područjima.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas u Varaždinu da je njegovo ministarstvo ispunilo svoje zadaće u vezi s ublažavanjem posljedica katastrofalnih poplava u istočnoj Slavoniji te da je na terenu 30 ekipa hitne pomoći.

Ministar Ostojić rekao je to odgovarajući na novinarsko pitanje o stanju u tom dijelu Hrvatske nakon katastrofalnih poplava.
Kako je istaknuo, odmah je osnovan krizni stožer koji neprekidno radi, a na terenu je cijelo vrijeme 30 ekipa hitne medicinske pomoći koje su imale oko 200 intervencija. Dodao je da potpuno funkcionira opskrba lijekovima.

Kad je riječ o Ministarstvu zdravlja, ono je potpuno ispunilo svoje zadaće, ocijenio je ministar. Najavio je da će tijekom sutrašnjeg dana otići na teren te je poručio kako zasad nema opasnosti od epidemija ili zaraze, ali na to treba biti spreman.

Podsjetio je na epidemiju ospica u BiH koja bi se zbog migracije stanovništva mogla proširiti te istaknuo da su svi naputci za stanovništvo potpuno jasni i objavljeni na mrežnim stranicama tog ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo.

Ministar je najavio slanje ekipa za psihološku pomoć koje će ranjivim skupinama stanovništva pomoći u ovoj katastrofi. Poručio je stanovnicima poplavljenih područja da trebaju »zadržati ‘hladnu’ glavu«, dodajući kako očekuje da će se svi vratiti kućama u sljedeća dva do tri tjedna.

Ostojić je u Varaždinu bio na potpisivanju ugovora o dogradnji Opće bolnice po modelu javno-privatnog partnerstva.

Zbog velikih poplava i šteta na infrastrukturi te javnim i privatnim objektima Hrvatska kao članica EU-a može zatražiti financijsku pomoć za sanaciju tih šteta iz Europskog fonda solidarnosti (EUSF), dok za pomoć ugroženom stanovništvu može kao i druge zemlje u sličnim situacijama od Europske komisije (EK) zatražiti prvu odnosno humanitarnu ne-novčanu i stručnu pomoć iz tzv. programa zaštite civila, kazao je danas novinarima u Zagrebu glasnogovornik Predstavništva EK u Hrvatskoj Martin Mayer.

Dodajući da je humanitarna, prva pomoć za ugrožene civile iz tog programa iz kratkoročnog EU mehanizma za civilnu zaštitu već stigla u Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, Mayer je kazao da to može dobiti i Hrvatska, ali da to, kao i pomoć iz Europskog fonda solidarnosti (EUSF) mora zatražiti, pri čemu, kako je kazao, nema saznanja je li Hrvatska tražila pomoć iz tog programa zaštite civila.

U vezi poplava u BiH te Srbiji kazao je da je tim zemljama iz programa zaštite civila pomoć već stigla odnosno da je već, kako je dodao, pola članica zemalja EU-a poslalo pomoć, da su na terenu njihovi stručnjaci te da je dopremljena pomoć u hrani, lijekovima, pokrivačima, madracima, odjeći i sličnom.

To je zapravo prva pomoć namijenjena prije svega ugroženim ljudima a od trenutka kada se zatraži EK vrlo brzo reagira, pošalje i koordinira tu pomoć, kazao je Mayer.
U vezi fonda solidarnosti kazao je da su njegove procedure dosta komplicirane, da se iz njega sredstva dobivaju za pomoć kada dođe do poplava, potresa i drugih katastrofa, ali da dolaze naknadno, kasnije, i nakon što se procijene štete, za što se ima vremena između deset i 12 tjedana od početka katastrofe, odnosno do srpnja/kolovoza ove godine.

S obzirom da pomoć iz tog fonda mogu zatražiti članice EU-a, ali i zemlje kandidati, Mayer ističe da bi Srbija i Hrvatska zajedno mogle tražiti tu pomoć kao susjedne i zemlje s ugroženim poplavljenim područjima.

Prema današnjim vijestima iz Bruxellessa hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je da su sada u tijeku pripreme za podnošenje zahtjeva za sanaciju šteta iz Europskog fonda solidarnosti, kao i da se definiraju procedure kako bi se Hrvatska i BiH s jedne strane i Hrvatska i Srbija s druge strane mogle prijaviti za pomoć iz tog fonda i umanjiti barem neke posljedice tragedije koju su izazvale poplave.

Europski fond solidarnosti ili EUSF osnovan je nakon poplava u srednjoj Europi 2002., a pravo na pomoć stječe se kada se štete procijene na više od 0,5 posto BDP-a, a u pojedinim slučajevima ono se priznaje i kada štete ne dosegnu taj prag.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih osnovan je call centar u kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć sugrađanima stradalim u poplavama.

Na brojeve 099– 380 6408 i 099-380 6407 mogu se javiti svi građani koji su spremni prihvatiti ljude koji su morali napustiti svoje domove na poplavljenom području.

Na brojevima 01– 555 7083 i 099– 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je danas da je iz robnih zaliha na poplavom pogođena područja još u petak poslano tisuću ležajeva za evakuirane osobe iz Rajevog Sela i Račinovaca, a jučer je na ta područja poslana hrana.

Ministar Vrdoljak rekao je kako je riječ o 20 tisuća konzervi mesnih narezaka, oko 30 tisuća ostalih narezaka, oko 30 tisuća pašteta te 1500 kilograma svinjskog mesa. To je hrana koju je zatražio Stožer za zaštitu i spašavanje i koja je već isporučena na ugroženim područjima Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.

Osim toga, istaknuo je ministar Vrdoljak, poslali su hranu i piće za 800 ljudi koji rade na nasipima, a jutros je organizirano slanje dodatnih 500 paketa dječje hrane.

Dodao je kako se Ministarstvo gospodarstva s dobavljačima za robne zalihe već dogovorilo o proizvodnji novih količina robe kako se ne bi povlačili samo proizvodi sa skladišta ako lokalni stožeri zaštite i spašavanja zatraže nove količine hrane, pića ili ležajeve.

Ministar Vroljak bio je danas u baranjskoj općini Petlovcu na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva za projekte energetske učinkovitosti na području Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Županje, Davor Miličević pozvao je danas Županjce da bezrazložno ne odlaze više na nasip uz rijeku Savu, upozorivši kako će od danas takve pokušaje sprečavati policija.

»Imali smo primjera da se građani penju na nasip i fotografiraju sebe i Savu, a riječ je o vrlo opasnoj situaciji koje očito mnogi nisu svjesni«, kazao je Miličević.
Dodao je da je stanje uz Savu u Županji sve stabilnije, ali je još uvijek daleko od bilo kakve potpune sigurnosti.

Vodostaj Save je kod Županje od subote snižen za 80 centimetara i sada opada centimetar svakoga sata iako je sve donedavno opadala i po dva centimetara. Razlog tome je i u činjenici da vode Save kroz razrušeni nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela više ne ističu poput bujice, kao što je bilo protekla dva dana, već je istecanje vode usporeno, pojasnio je, naglasio je Miličević.

»To je dobro za Drenovce, Vrbanju, Soljane i Đuriče, ali prihvatimo da je situacija još uvijek jako teška. Ovo je šah partija. U poziciji smo da matiramo protivnika, ali ne smijemo si dopustiti da povučemo jedan krivi potez jer bi mogli izgubiti cijelu partiju«, slikovito je Miličević prikazao stanje u Županji, u kojoj se život odvija normalno izuzev obustave nastave do daljnjega u školama, iako se nasip rijeke Save nalazi udaljen tek oko kilometar od samog središta grada.

Na snazi ostaje izvanredno stanje u Brodsko-posavskoj županiji, ni sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u cijeloj županiji, niti neće raditi vrtići u Slavonskom Brodu, odlučio je jutros županijski Stožer za zaštitu i spašavanje.

»Opasnost još traje na cijelom području, u pripravnosti ostaju sve službe. U ovom trenutku stanje je stabilno, pojedinačna mjesta se saniraju. Zbog dojava da su pojedinci krenuli skupljati pomoć od građana, upozoravamo da se sva pomoć novčana i materijalna dostavlja u Crveni križ. Pomoć se ne skuplja pojedinačno po kućama«, rečeno je na sastanku brodsko-posavskog Stožer za zaštitu i spašavanje, održanom u 10 sati u Slavonskom Brodu.

Stožer je zahvalio na dosadašnjoj humanitarnoj pomoći te izvijestio da se dodatne informacije o dostavi pomoći mogu dobiti na telefon 035 444554. Pomoć će se distribuirati preko Crvenog križa prema potrebitima, rekao je Davor Vlaović, načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović kaže da se dio građana odlučio na povratak kućama, ali da to čine na vlastitu odgovornost. Davorin Piha, voditelj Stožera obrane od poplava Hrvatskih voda u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je da trenutno nema kritičnih mjesta, ali da se očekuje dugotrajnije razdoblje visokog vodostaja. Kapetan slavonsko-brodske Lučke kapetanije Stjepan Benić izvjestio je kako su sve tri države ugrožene poplavama, Hrvatska, BiH i Srbija, odlučile o zabraniti plovidbu cijelim tokom Save.

Slijedeći sastanak županijskog Stožera je u 13 sati, na njemu će biti i premijer Zoran Milanović.

Situacija na ugroženim područjima u županjskoj Posavini i dalje je teška, a najteže je u najistočnijem dijelu koje plave posavske vode, nakon što je u subotu nabujala Sava probila nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela, izjavio je jutros Hini načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić.

»Nakon što je poplavila Račinovce, Rajevo Selo i Gunju, Sava je polagano krenula i prema Đuričima i Podgajcima te Spačvanskom bazenu. Zasada ne znamo koliko su šume u bazenu sposobne upiti vodu koja pristiže«, naglasio je Kerić. Vodostaj Save na tom području raste te je teško predvidjeti što će se događati, dodao je.
U poplavljenim selima za evakuirati je još preostalo 40-ak osoba koje, međutim, ne žele napustiti svoje domove.

»Mi smo dali naredbu za evakuaciju, ali ljudi jednostavno ne žele slušati. Najbitnije je da ljudi idu, ali su mnogi možda i neozbiljno shvatili cijelu situaciju«, kazao je Kelić.

————————————————————————

Gradska uprava u Slavonskom Brodu jutros je izvjestila o noćašnjoj preventivnoj i djelomičnoj evakuaciji stanovnika iz naselja Josip Rimac. U organizirani smještaj evakuirano je ukupno 715 stanovnika. Među evakuiranima 50 je starih, nemoćnih i invalidnih osoba, koje su smještene u domove za starije i nemoćne osobe i u udomiteljske obitelji. Ostali građani smješteni su u prostore mjesnih odbora u Brodskom Vinogorju, Podvinju te u Osnovnoj školi »Blaž Tadijanović« u Podvinju.

Djelomična evakuacija obavljana je i u općini Bebrina, odakle je evakuirano 677 stanovnika i smješteno u Brodskom Stupniku, dio organizirano a dio kod rodbine i prijatelja, doznaje se jutros u županijskom Stožeru za zaštitu i spašavanje.

Županijski Stožer donio je odluku da danas ipak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama na području cijele Brodsko-posavske županije, te da neće raditi dječji vrtići u Slavonskom Brodu.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara demantirao je lažne glasine o neispravnoj vodi za piće, te podsjetio da voda prije ulaza u zatvoreni vodovodni sustav prolazi kroz postrojenja tvornice vode i redovito se kontrolira.

No, na novogradiškom i okučanskom području voda iz vodovoda trenutno nije za piće, i pitka voda dostavlja se cisternama, doznaje se iz županijskog Stožera.

»Zbog obilnih padavina i drugačijeg sustava vodoopskrbe, voda iz vodovoda na novogradiškom i okučanskom području trenutno nije za piće. Za to područje organizirali smo dopremu pitke vode cisternama«, rekao je Davor Vlaović, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije.

Izvor: Darko Pajić, HINA
Foto: G. Mehkek / Cropix

Sličan sadržaj