Više od dva milijuna ljudi doniralo pomoć stradalima u poplavama

44

Katastrofalne poplave ujedinile su cijelu Hrvatsku u skupljanju pomoći za stanovništvo ugroženih krajeva Hrvatske, BiH i Srbije. U mnogim hrvatskim gradovima na nebrojenim lokacijama prikupljaju se higijenske potrepštine, odjeća, hrana, a internetske društvene mreže preplavljene su podacima kako i gdje donirati razne oblike pomoći. Na donorski telefon Hrvatskog crvenog križa 060 90 11 na kojem se prikuplja pomoć poplavljenom stanovništvu u Hrvatskoj, pri čemu svaki poziv vrijedi 6,25 kuna (Vlada RH odrekla se PDV-a na pozive, a isto će, kažu u HCK-u, učiniti i tele operateri) do jučer je do 11:30 evidentirano oko milijun i sedamsto tisuća poziva građana. Na žiro račun Hrvatskog crvenog križa na koji je moguće uplatiti donacije za Hrvatsku, BiH i Srbiju samo od petka do nedjelje građani su uplatili više od 132 tisuće kuna – najviše za poplavom pogođene hrvatske krajeve, no hrvatski građani nisu zaboravili ni susjede, pa je 33 tisuće, odnosno 19 tisuća kuna samo u tom periodu skupljeno i za pomoć BiH, odnosno Srbiji.
Studenti i Lionsi

Akcija prikupljanja pomoći mobilizirala je i Rijeku! Brojne organizacije i institucije promptno su reagirale i pomoć je već usmjerena prema najugroženijim područjima. Oni koji žele i mogu pomoći pozivaju se da se priključe akciji koja će zasigurno trajati određeno vrijeme. Prema informacijama s terena i Ministarstva socijalne skrbi, za sada je najpotrebnije prikupljanje vode, dječje i konzervirane hrane, deka, posteljine, ručnika, odjeće, higijenskih potrepština, svijeća, baterijskih lampi, uložaka za baterije, lijekova protiv bolova, alata i pribora za čišćenje.

Sveučilište u Rijeci pokrenulo je sa svojim sastavnicama zajedničku inicijativu prikupljanja humanitarne pomoći u suradnji s Lions Clubom Korzo Rijeka i Leo District Hrvatske, Muslimanskim dobrotvornim društvom Merhamet Rijeka, Socijalnom samoposlugom »Kruh sv. Elizabete« Franjevačkog svjetovnog reda i Frame te Klubom mladih Rijeka. Tako studenti i Lionsi na svojim fakultetima i Kampusu (prostor Akvarija Studentskog centra u prizemlju) prihvaćaju donacije svakodnevno od 8 do 20 sati, do zaključenja i obustave prikupljanja, a Merhamet od 9 do 21 sat u Vodovodnoj 6. Socijalna samoposluga na adresi Brajda 7 (tržnica) do četvrtka od 16 do 20 sati, gdje je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja PGŽ uputio svoje članove radi doniranja. Također, PGS prima donacije danas od 8 do 20 sati u stranačkim prostorijama u Ciottinoj 19, kao i Forum žena SDP-a Čavle ispred Doma danas i sutra od 9 do 18 sati.
Moratorij na kredite

Reagirali su i veći gospodarski sustavi. Uvjerljivo prva je bila Podravka, koja je poslala svojih proizvoda u vrijednosti sedam milijuna kuna prema Slavoniji, a predsjednik Josipović pozvao je zbog toga Vladu jučer da iznađe modus za zaobilaženje PDV-a. I Zagrebačka banka je reagirala, odlukom da ljudima s područja pod poplavama daje jednogodišnji moratorij na sve kredite koje su digli. Riječka Pekara Arena, primjerice, poslat će tisuću komada kruha za nastradale u Slavoniji. Tridesetak studenata Medicinskoga fakulteta ponudilo se za volonterski odlazak na poplavama pogođena područja, a partner Sveučilišta farmaceutska tvrtka JGL donirat će kamion za prijevoz namirnica te potrebne lijekove i potrepštine za djecu. Značajna novčana sredstva uplatio je i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Ovaj šokantan video izradio je Tin Damjanović kako bi potaknuo ljude na potrebu pomaganja ljudima u poplavama pogođenim područjima.

Sličan sadržaj