U Rabu palo 120 mm kiše | Slijedi stabilizacija do vikenda

Količina oborine u protekla 24 sata; Izvor: Pljusak.com

Nestabilan kraj radnoga tjedna, kao i kraj vikenda, donijeli su riječkom području lokalno obilniju količinu oborine koju je popratilo mnoštvo grmljavine. To najviše vrijedi za otok Krk kao i dublje riječko zaleđe uz lokalitete po Gorskome kotaru, a van tog područja valja izdvojiti i Rab u kojem je od nedjelje u 8 sati do ponedjeljka u 8 sati palo čak 120 mm kiše. Ovaj tjedan donosi kratkotrajnu stabilizaciju koja bi mogla potrajati do nadolazećeg vikenda.

Sinoptička situacija

Sinoptička situacija za utorak; Izvor: DHMZ

Glavnu će ulogu u „krojenju” takvoga vremena preuzeti greben anticiklone koja se centrom nalazi malo iznad Azora, a svoj greben proteže prema središnjoj Europi gdje će se kroz naredna dva dana spojiti s anticiklonom na sjeveru Rusije. Spoj dvaju grebena (Ruskog i Azorskog) uzrokovat će spuštanje još malo svježijeg zraka iz područja sjeveroistočne Europe prema balkanskom poluotoku, a Azorska će anticiklona dodatno poduprijeti uspostavu sjeveroistočnog visinskog strujanja kod nas što će rezultirati višednevnim stabilnim vremenom.
Novu promjenu vremena mogla bi potencirati duboka ciklona (tropska oluja Odette) koja će se s područja zapadnog Atlantika brzinski prebaciti uz greben Azorske anticiklone prema Islandu gdje će ponovno ojačati, ali u sklopu ciklonalne aktivnosti, ne uragana.
Ta će duboka ciklona oko četvrtka povući hladan zrak s Grenlanda koji će potencirati novu sekundarnu ciklonu koja će se već tijekom petka smjestiti nad područje Skandinavije, od kuda bi svojim djelovanjem utjecala i na vrijeme kod nas. Pošto bi se ciklona nalazila predaleko za bilo kakve ozbiljnije promjene, većinom ćemo je osjetiti u obliku promjene smjera visinskog strujanja zraka na zapadno, od kuda će se po visini dovući nešto topliji i vlažniji zrak.
Takvo bi strujanje zraka moglo biti pogodno za stvaranje dnevnih lokalnih nestabilnosti u obliku pljuskova, no o tome će još ovisiti niz drugih faktora koji su za sada prekomplicirani za prognozirati, no svakako s većom sigurnošću možemo reći kako ponovno slijedi promjenjivo vrijeme, od petka pa za vikend.

Prognoza vremena

Danas prema kraju dana slijedi postepeno razvedravanje pa će prevladavati umjerena naoblaka veći dio dana. Zapuhat će bura, uz velebitski kanal umjerena do jaka s olujnim udarima, dok u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja minimalna temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana maksimalna temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, dok u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Utorak još samo u prvom dijelu dana uz umjerenu naoblaku, a zatim pretežno vedro dok će se u Gorskom kotaru zadržati umjerena naoblaka veći dio dana. Na Kvarneru umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja minimalna temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 8°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

IstraMet

Srijeda većinom pretežno vedra, tek povremeno uz umjerenu naoblaku uglavnom u gorju. Bura će malo smanjiti intenzitet pa će puhati umjereno do jako, lokalno i s vrlo jakim udarima. U Gorskom kotru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja minimalna temperatura za Kvarner 9 – 14°C, u zaleđu Rijeke i po kotlinama do 4°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana ipak malo toplije, na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

U četvrtak i petak slično kao u srijedu što se tiče oblaka. Bura će se smiriti, a vjetar će okrenuti na južne smjerove. Temperaturno svakim danom sve toplije.
Vikend promjenjiv uz mogućnost za povremenu kišu, a po modelima čini se da će to biti vrhunac novog „toplinskog” vala s ugodnim temperaturama.

Sličan sadržaj