Novi tjedan u znaku dugo očekivane promjene vremena

Izvor : DHMZ – sinoptička situacija Europe.

Pretežno vedro i suho vrijeme kakvo je trajalo cijeli protekli tjedan išlo je pod ruku vinogradarima, ali i onima koji su obavljali radove na otvorenom. Deficit kiše postaje sve veći, no čini se kako i tome dolazi kraj u ovom tjednu i to pogotovo za sjeverni Jadran.

Sinoptička situacija

I dalje se naše područje nalazi pod utjecajem anticiklone koja se proteže u liniji sjever – jug od zapadne Skandinavije pa do sjevera Afrike. S istočne strane tog sustava, oko Finske, nalazi se duboka ciklona koja će svojim neposrednim djelovanjem utjecati na jačanje i spuštanje anticiklone sa Sjevernog pola koja bi tek krajem narednog tjedna mogla imati značajan utjecaj na vrijeme u Europi, no hajdemo se vratiti na sustave koji će utjecati na vrijeme kod nas u ovome tjednu.

Sa zapadne strane naše prvobitne anticiklone, kod Portugala, nalazi se ciklona koja povlači toplinu iz vruće Sahare, točnije Alžira, prema Španjolskoj i Francuskoj. Taj topli zrak uz pomoć mediteranske anticiklone biva povlačen jednim dijelom i prema nama, a prilikom te akcije, dodatno se obogaćuje vlagom iz Mediteranskog mora. Pošto će se ona prvobitna anticiklona u srijedu svesti samo na mediteransku gdje bi se trebala zadržati do kraja tjedna, ujedno će nas i „štititi” od nailaska ciklone kod Portugala, a s time i od obilnije kiše.

Ciklona će se stoga pomicati sjeverozapadno od Alpa prema Njemačkoj, a naše će područje biti tek okrznuto „repom” (frontom) oko petka. Iako bi već od četvrtka trebalo biti oborina, one će biti uvjetovane najviše zbog jugozapadnog visinskog strujanja koje će nam osigurati anticiklona u Mediteranu.

S prolazom fronte u petak dodatno će osvježiti , a vrijeme se zatim ni za vikend neće potpuno stabilizirati pošto će ostati otvoren put ciklonama s Atlantika prema središnjoj Europi, a za to vrijeme će početi i djelovanje one anticiklone kod Sjevernog pola koja će prema Europi (Rusiji) spuštati veću količinu hladnoga zraka.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak donosi uglavnom pretežno vedro vrijeme, samo sredinom dana uz prolaznu umjerenu naoblaku u gorju i zaleđu. Bit će mirno, sredinom dana tek uz povremen slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, u zaleđu Rijeke do 12°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 27 – 32°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C.

U srijedu se već od sredine dana očekuje nailazak umjerene do potpune naoblake na čitavom području. Od sredine dana će ojačati jugozapadnjak na umjeren, osobito u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Četvrtak donosi prvu kišu. Prevladavat će oblačno, ponegdje uz kraća sunčana razdoblja, a od sredine dana stiže i kiša koja će povremeno padati do kraja dana. Količinski bi se moglo skupiti lokalno do 10 mm. U prvom dijelu dana na čitavom području jugozapadnjak, a zatim na Kvarneru okretanje na slabo do umjereno jugo, a u gorju umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Naoblaka – sivo , intenzitet kiše – boja

Petak donosi cijeli dan povremenu kišu, lokalno i obilniju. Puhat će jugo, a temperaturno slično kao u četvrtak.

Za vikend promjenjivo, a detaljnije o tome u vikend najavi.

Sličan sadržaj