U Rijeci službeno palo 49 mm kiše, ALADIN to nije “vidio”

O dinamičnim vremenskim zbivanjima tijekom petka već smo ranije pisali.

Nakon intenzivnog pljuska oko 16 sati u Rijeci, atmosfera se više nije stabilizirala pa su i večernji i noćni sati petka protekli s pljuskovima i pojavom grmljavine ne samo u Rijeci, već i na većem dijelu PGŽ.

Jutrošnja mjerenja DHMZ-a od 8 sati, otkrila su kako je mjestimice u PGŽ bilo i izraženije kiše. U Bakru je palo 40 mm, Delnicama 39 mm, Krku 37 mm, Kukuljanovu 31 mm.
Najviše kiše palo je na riječkom aerodromu 60 mm te u Rijeci 49 mm. Riječkih 49 mm prva je zabilježena oborina još od 23. svibnja i izmjerenih 13 mm.
Od ostalih manjih količina valja spomenuti pomalo iznenađujući Crni Lug s tek 20 mm, Parg 24 mm, Mali Lošinj 11 mm i Rab s 10 mm kiše.

Kiše je tijekom petka bilo gotovo posvuda u Hrvatskoj, a najviše je palo u Šibeniku, u kojem je izmjereno 77 mm, više od cijelog prosjeka za lipanj koji iznosi 53 mm.

Stabilizacije nema ni tijekom subote, a potvrđuje to i radarska aktivnost.

Idućih dana bit će nešto stabilnije, a u od utorka će opet biti nestabilnije, ali čini se prolazno.

Za kraj jedna zanimljivost. Mnogi prognostički modeli najavljivali su mogućnost za jače grmljavinske nestabilnosti u Rijeci za petak, no ne i model ALADIN-HR, koji je u svim terminima kišu u Rijeci uredno izostavljao. Prilažemo njegov prikaz za petak, u terminu u kojem je u Rijeci pala glavnina kiše od spomenutih 49 mm.

Kao što se može vidjeti, model uopće nije predvidio mogućnost nastanka olujnog oblaka kod Krka te njegov dolazak na Rijeku, a radar je u tom trenutku izgledao ovako

Ovo je samo primjer od 16 sati. Slično se nastavilo i u večernjim i noćnim satima. Model je uporno izbjegavao Rijeku, a kiša je padala i u večernjim i noćnim satima.
Uz tako nepouzdan prognostički model, koji je otprije poznat po promašenim prognozama u toplijem dijelu godine, svako pisanje prognoze znatno je otežano.

Treba imati na umu da se prognoza piše prema prognostičkim modelima, i ako većina daje krivu sliku tada će i prognoza biti kriva, jer bi se malo tko usudio kontrirati modelima. U našem slučaju “suprotstavili” smo se samo Aladinu i bili u pravu.

Sličan sadržaj