U SLAVONIJI I DO 20 CM SNIJEGA, U BiH I DO POLA METRA, PADAO I NA DUBROVAČKOM PODRUČJU, BURA OSLABILA


Slobodna Dalmacija

Prije nego što počnemo priču gdje je što padalo pogledajmo što kažu barometri DHMZ-a u 22h za Hrvatsku. Na postajama koje su poslale svoje podatke u 22h, atmosferski tlak kreće se od 1026 hPa u Dalmaciji do čak 1033 hPa na kopnu, što je karakterističan tlak za jaku anticiklonu. Kako onda pada snijeg u Dalmaciji, Slavoniji i dijelu unutrašnjosti?

Odgovor leži u višim slojevima atmosfere u vidu kruženja nestabilnog zraka po visini nad širim područjem, a što modeli lošije rezolucije ne vide. Zato postoje modeli bolje rezolucije na kojima se vidi šire polje nestabilnosti po visini, iako je tlak visok i to je glavni razlog, naravno uz hladnoću, zašto večeras snijeg pada na dubrovačkom području, u Slavoniji i oko Zagreba. Na karti se jako dobro zelenom bojom ističe visinska ciklona.

U Dubrovniku traje prava zimska večer, u prevečerje je bilo jake kiše, a zatim se temperatura brzo spuštala teje prvo na većoj visini počeo snijeg, a zatim se snježna granica spuštala, tako da je kiša na dubrovačkom primorju okrenula i na susnježicu uz 4 ili 5°C.
Zimska epizoda u Slavoniji traje skoro puna dva dana, a upravo je taj dio Hrvatske općenito gledajući dobio i najviše snijega, a palo je i do 20 cm.
Na zagrebačkom području, uglavnom se radi o prolijetanju pahulja, dok viša područja su imala i snježni pokrivač.

Ono što je bitno za naglasiti je da je bura u slabljenju u Dalmaciji. Pravi je to odmor za one koji su jučer iza sebe imali neprospavanu noć. Bura je lomila stabla u Makarskoj i drugdje, u Supetru na otoku Braču nosila i štandove, a upravo se trajekt za Supetar morao vratiti u splitsku luku.

Vjetar nije spriječio posadu trajekta “Tin Ujević” na čin ljudskosti i profesionalizma. Naime, jednom mještaninu iz Jelse na otoku Hvaru je pozlilo te je morao biti hitno prebačen u bolnicu u Split. Međutim, kako je bura onemogućila korištenje helikoptera i policijskog glisera, hrabra posada trajekta “Tin Ujević”, na čelu s kapetanom Androm Kalebićem, bez razmišljanja je odlučila unesrećenika hitno prebaciti u Split, unatoč valovitom moru i buri koja je puhala brzinom većom od 40 čvorova.

Tportal.hr

Dok ovo pišemo bura nigdje u Dalmaciji ne radi probleme u prometu. Problem predstavlja snijeg koji pada u Lici zbog čega su na nekim prometnicama proglašeni zimski uvjeti.
Posvuda u Hrvatskoj je hladno. U Dalmaciji, na otocima temperatura do 7°C, uz obalu 2 do 8˛°C. Unutrašnjost zemlje mjeri između -2 i 2°C, u gorju je od -6 do -1°C, a na sjevernom Jadranu -1 do 6°C. (Pljusak.com)
O vremenu u PGŽ tijekom srijede više ćemo reći u vijestima iznad.

Za kraj samo konstatacija da je u Bosni i Hercegovini lokalno palo i do pola metra snijega.

Sličan sadržaj