U srpanj ulazimo s ugodnijim i malo nestabilnijim vremenom

Sinoptička situacija za utorak; Izvor : DHMZ

Približavamo se kraju mjeseca lipnja kojeg je obilježio period sušnog i povremeno vrućeg vremena. Zadnja kiša je u Rijeci pala prije 15 dana, a vrlo malo skupljenih oborina ima cijeli Kvarner, uglavnom je to između 1 – 10 mm uz lokalna područja koja su u kraćim pljuskovima skupila i preko 20 mm.

S obzirom da prosjek oborina u Rijeci za ovaj mjesec iznosi 101,1 mm, vidimo da je riječ o zbilja velikom manjku oborina, a slično se (nažalost) događa i u ostatku Hrvatske (osim lokalno). Osim manjka oborina ovaj je mjesec pokazao i svoju vruću stranu koja se pojačano osjećala zbog visoke vlage – sparine u zraku, a i naročito toplih noći koje centar Rijeke nisu izostavljale.

Približavajući se mjesecu srpnju, iznadprosječne temperature bi se mogle malo ublažiti, no značajnije kiše nažalost i dalje nema na vidiku što svakako nije dobra vijest za poljoprivrednike.

Količina oborina na automatskim meteo postajama.
Izvor : Pljusak.

Sinoptička situacija

Naše se područje upravo nalazi između dva sustava pa se stoga atmosferski tlak drži u okviru srednjih vrijednosti. Polje visokog tlaka smjestilo se na području Azora od kuda proteže svoj greben do Islanda i time „štiti” Europu od upada vlažnog i nestabilnog zraka s Atlantika. Na drugoj strani ispod Finske nalazi se ciklona (polje niskog tlaka zraka) koja će se zadržati oko tog područja do petka pa i ako nema direktnog utjecaja na vrijeme kod nas, svojim će položajem zadržavati anticiklonalni greben sjevernije iznad Skandinavije, a koji će biti glavni uzročnik prosječnih ljetnih temperatura na našem području.

No, vratimo se sada dva koraka prije tog scenarija i obrazložimo zašto će nam temperature biti ugodne.

Anticiklona koju smo spomenuli u ovim trenucima zahvaća područje nešto hladnijeg zraka gotovo sa sjevera Skandinavije te ga uz pomoć spomenute ciklone ispod Finske spušta prema središnjoj Europi. Na svojem putu, hladna je fronta već zahvatila područje Njemačke i Francuske gdje se potencirala nova ciklona koja će se vrlo sporo kretati prema Bjelorusiji gdje bi se trebala nalaziti tek za vikend, a svojim će djelovanjem prisiliti anticiklonu na pomicanje u sjeverne krajeve, točnije između Islanda i Skandinavije. Tim će pomakom anticiklona nastaviti spuštati hladan (svjež) zrak prema centralnoj Europi i na taj način osigurati prosječno vruć prvi tjedan srpnja kod nas.

Prije osvježenja s njegovim dolaskom proći će preko našeg područja fronta, a kako će se hladan zrak najprije preliti preko istočnog ruba Alpa, do nas će stići uglavnom suh zrak, a jedini potencijal za nestabilnosti može stvoriti kratkotrajno jugozapadno visinsko strujanje koje bi više kiše moglo podariti kopnenom dijelu Hrvatske dok za naše područje nije idealno za konkretniju kišu, iako bi iste u četvrtak moglo biti u zaleđu.

Do kraja tjedna zadržat će se stabilno i ne pre vruće, no povišena vlaga od petka bi ponovno mogla podignuti malo sparine u zraku.

Prognoza vremena

Danas na čitavom području pretežno vedro, navečer na Kvarneru uz umjerenu naoblaku gdje lokalno može biti i kratkotrajne kiše. Puhat će slabo jugo, u gorju jugozapadnjak. Maksimalna dnevna temperatura na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 24 – 29°C.

U srijedu do sredine dana na Kvarneru uz umjerenu naoblaku gdje lokalno može pasti par kapi kiše, ostatak dana pretežno vedro dok će se tako u Gorskom kotaru zadržati cijeli dan. Zapuhat će slab i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja minimalna temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, uz more i u centru Rijeke oko 25°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana maksimalna temperatura na Kvarneru 26 – 31°C; a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

U četvrtak gotovo cijeli dan uz umjerenu naoblaku, povremeno i pretežno vedro, a od sredine dana valja očekivati lokalne pljuskove u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru, mala šansa i na najsjevernijim otocima. Puhat će povremeno slabo jugo, navečer mirno na čitavom području. Jutarnja minimalna temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 17°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Prikaz lokalnih pljuskova sredinom dana. Izvor : Istramet

U petak vjerojatno slično kao u četvrtak, a od subote stiže i malo više naoblake. Detaljne informacije o mogućoj kiši za vikend ćemo dodatno objaviti.

Sličan sadržaj