Cvjetanje mora uzrokuje probleme kupačima i ribarima

Medveja, foto: Megi Verzon

Cvjetanje mora koje se posljednjih dana proširilo uzduž i poprijeko Jadrana pa tako i na Kvarneru, izazvalo je zabrinute reakcije pa čak i bojazan nekih kupača, kao i ozbiljne probleme ribarima, no riječ je, u biti, o prirodnoj pojavi koja se događa relativno redovito i ne bi trebala biti opasna po kupače, iako može uzrokovati poremećaje u morskom ekosustavu.

Prizor cvjetanja mora, posebno za one koji se s njim nikad nisu susreli, može biti zaista neugodan – uvale, lučice, čak i otvoreno more, prekriveni su slojem algi i sluzi koji uistinu ružno izgleda, a kupanje na takvim mjestima ne predstavlja osobito ugodan doživljaj.

Ova pojava do koje najčešće dolazi upravo u ovo doba godine, koncem lipnja i početkom srpnja, uglavnom je uzrokovana naglim rastom temperatura mora, no za detaljnije objašnjenje ovog vizualno neugodnog fenomena upitali smo dr. sc. Marcela Kovačića, muzejskog savjetnika Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, koji ističe kako je riječ o razmnožavanju fitoplanktona koje najviše ovisi o temperaturi mora i o količini dostupnih hranjivih soli.

Pročitajte više na poveznici

Sličan sadržaj