U ZAGREBU SE DANAS OBILJEŽAVA “DAN BEZ AUTOMOBILA”.

U Zagrebu se obilježava “Dan bez automobila” kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova pretvaraju u pješačke zone. Taj dan svojevrsna je kulminacija tjedna aktivnosti posvećenog promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, što se jedino može postići promjenom prevladavajućih trendova putovanja koji se još temelje na širokoj uporabi osobnih automobila, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Problemi zbog neodgovorne uporabe automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. pokretanje Dana bez automobila, iz čega je dvije godine poslije izrastao Europski tjedan kretanja.

Zagreb će danas od 8 do 20 sati za promet zatvoriti središnju zonu grada omeđenu ulicama: Trg bana J. Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana J. Jelačića. Tom zonom moći će voziti samo interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnoga gradskog prijevoza i taksi. Promet je zatvoren i u Čanićevoj ulici od subote u 8 sati do nedjelje u 20 sati.

U Zagrebu će se održati i tradicionalna Zagrebačka žbica – vožnja biciklima. Krenut će u podne s Cvjetnog trga, a bicikli će se voziti šest kilometara kroz Zagreb. Najavljeno je da će im se pridružiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Time završava Europski tjedan kretanja koji se ove godine od 16. do 22. rujna obilježavao pod sloganom Za čisti zrak na tebi je red!, koji je odabran kako bi se građane podsjetilo da pravilnim odabirom načina kretanja mogu znatno utjecati na kvalitetu zraka.

Tekst: HRT
Fotografija: Rhzk

Sličan sadržaj