U zaleđu Rijeke mogućnost dekorativnog snježnog pokrivača, zatim bura i prave zimske temperature

Izvor naslovne ilustracije : Meteoadriatic
Prikaz ukupne visine snijega u petak ujutro.

Kao što smo spomenuli u najavi ovoga tjedna, izvjesno je da bi u četvrtak i dijelom u petak u toku noći zaleđe Rijeke moglo zabijeliti, a završetak ovog uzbudljivog meteorološkog tjedna preuzet će bura i prave zimske temperature.

Bit će to utjecaj ciklone kod Genove koja će svoju dolinu proširiti prema sjevernom Jadranu i time omogućiti nailazak oborina s juga dok će u nižim slojevima pri površini probiti hladan zrak (bura) koji će omogućiti zadržavanje dovoljno hladnog zraka. Odmakom ciklone prema jugu Jadrana bura će poprimati dodatno na značaju i jačini, a nestabilno vrijeme zamijenit će oblaci te malo sunca uz temperature niže od novog prosjeka.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ do kraja tjedna

Četvrtak stoga još oblačan, a prvi val oborina naići će još u toku jutra nakon čega bi se do kraja dana redali suhi periodi i periodi novih oborina. Sve oborine će u gorju biti u obliku snijega, a snježna će se granica postepeno spuštati svakim nailaskom oborina u toku dana pa bi ujutro snježna granica bila iznad 500 m.n.v., dok popodne iznad 300 m.n.v., a u toku noći moguće i još malo niže. Snijeg bi navečer svakako mogao zalepršati nošen burom i lokalno uz obalu, no bez primanja. Ukupno bi se krajem dana u zaleđu iznad 300 m.n.v. (te na otocima iznad 400 m.n.v.) moglo mjeriti 1 – 5 cm, u Gorskom kotaru novih 10 – 30 cm, a na ostatku područja 5 – 25 mm kiše. Na čitavom Kvarneru puhat će umjerena do jaka bura i istočnjak (najslabije uz Učku), a oko Senja su mogući i olujni udari dok u gorju slab do umjeren istočnjak. Na krajnjem jugu Kvarnera bit će izmjene južnog i jugoistočnog vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 7°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 7°C, na krajnjem jugu do 9°C, a u zaleđu Rijeke do 1°C dok u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Krajem dana hladnije za 2-3°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom četvrtka. U gorju će večina oborina padati u obliku snijega. 1 mm kiše = 0,5 – 1 cm snijega. Izvor : Meteoadriatic

Petak još u toku noći može biti slabih oborina uglavnom u obliku snijega iznad 300 m.n.v., lokalno i malo niže, a na ostatku područja (niže od 250 m.n.v.) susnježica i kiša. U gorju bi se slabe oborine mogle zadržati do sredine dana. Od sredine dana slijedi postepeno razvedravanje, ali ne i potpuno i to ponajprije na Kvarneru dok bi se u gorju uglavnom zadržalo oblačno. Ukupno bi moglo pasti dodatnih 1 – 5 cm u gorju te 1-2 cm u zaleđu Rijeke, a na ostatku područja do 3 mm susnježice i kiše. Na čitavom Kvarneru umjerena i jaka bura koja će jačati prema kraju dana pa bi navečer mogla puhati jako do olujno, uz istočnu obalu Kvarnera i s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru umjeren sjeveroistočnjak s lokalno jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, u zaleđu Rijeke do -1°C, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -5 do -1°C.

Prikaz visine snijega u petak sredinom dana. Izvor : Windy
Jutarnje temperature u petak prave zimske. Izvor : Meteoadriatic

Subota oblačna na čitavom području no na Kvarneru će to biti srednja i visinska naoblaka dok u gorju nešto niža uz nailazak slabih oborina u obliku snijega koje bi povremeno mogle padati od sredine pa do kraja dana. Ukupno bi moglo pasti dodatnih 3 – 10 cm pa bi se ponegdje moglo mjeriti i oko 50 cm ukupnog snijega. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka, a u Velebitskom kanalu i olujna bura s orkanskim udarima pa će problema u obalnom i pomorskom prometu zasigurno biti jer bi udari mogli prelaziti i 170 km/h. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, u zaleđu Rijeke do -5°C, a u Gorskom kotaru od -9 do -4°C. Tijekom dana na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C.

Prikaz udara vjetra u subotu ujutro kada se očekuje vrhunac bure. Izgledni su udari preko 40 m/s odnosno 150 km/h, no lokalno će vjerojatno biti i jačih udara. Izvor : Meteoadriatic

U nedjelju su na Kvarneru moguća i povremena sunčana razdoblja pa će prevladavati umjerena naoblaka dok u Gorskom kotaru uglavnom oblačno uz mogućnost za slabe povremene oborine u obliku snijega. Bura će se malo oslabiti no i dalje će puhati jako do olujno s orkanskim udarima. Temperaturno slično suboti.

Naredni tjedan vjerojatno donosi nastavak bure ali i promjenjivo oblačnog vremena zbog prisutnosti ciklone na jugu Italije. Detalje donosimo u novoj tjednoj najavi, a do tad uživajte u zimi koja nam dolazi jer iako je neki ne vole, potrebna je za očuvanje prirodnog ekosistema a time neposredno i zdravlja ljudi.

Sličan sadržaj