Vrlo promjenjiv tjedan donosi obilje kiše na Kvarneru i snijega u gorju, krajem tjedna bura i osjetno hladnije

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz mogućeg odstupanja temperature od prosjeka, vidljivo je negativno odstupanje i do 5°C.

Kao što smo najavili u prošloj najavi, tjedan će završiti novim uvodom u višednevno promjenjivo vrijeme koje bi moglo izgledati nalik na zimu kakva je bila prije 10 godina i više. Približavanjem termina motrenja meteoroloških modela takvo će vrijeme izgleda i donijeti novi tjedan, dosta dinamike, oborina, vjetra, ponegdje i snijega, a sve bi moglo završiti burom i višednevnim stabilnim vremenom uz prave zimske temperature.

Sinoptička situacija

Sinoptička situacija nad Europom zapravo i nije previše kompleksna, imamo veliku dolinu ciklonalnih sustava (sve iznad plave linije) koja se nalazi nad područjem Skandinavije i sjeverozapadne Europe (C i C1). Nad područjem Azora smjestila se jaka anticiklona (A) koja se grebenom povezuje s anticiklonom kod Kanade (A1) i time „zatvaraju” područje Atlantika do dijagonale (crvena linija) između Grenlanda i Španjolske. Time je onemogućen put ciklonama koje bi se „kao na traci” stvarale i premještale sa sjeverozapada na sjeveroistok Atlantika pa bi se trenutna ciklonalna dolina zadržala nad područjem kojeg smo opisali na početku odlomka. Dodatni anticiklonalni blok stvarat će i anticiklona kod Kazahstana (AK) koja se proteže do Sibira (gdje će se zadržati cijeli tjedan) pa onemogućava ciklonalnoj dolini pomak dalje prema istoku.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Toplije boje – viši tlak, hladnije boje – niži tlak. Crvena linija prikazuje granicu grebena anticiklona dok plava granicu doline ciklona. Crvena točka obilježava naše područje. Izvor : Windy

Već tijekom ponedjeljka doći će do spajanja anticiklone kod Kanade (A1) s anticiklonom kod Azora (A) što će dodatno „stiskati” i „sužavati” područje ciklonalne doline te prisiliti na pomicanje ciklone C1 prema središnjoj Europi. Uz ciklonu (C1) stizat će i hladan zrak sa sjeverozapada, no kako se ciklona (C1) bude dalje pomicala prema Danskoj tako će i hladan zrak zahvatiti područje zapadnih i sjevernih Alpa. Tu će se oformiti ciklona (CG1) koja bi tijekom ponedjeljka trebala spustiti i prvu hladnu frontu do našeg područja uzrokujući snijeg u gorju i obilnu kišu na Kvarneru.

Međutim zbog stacionarnog položaja doline ciklona te brzinskog pomicanja ciklone (C1) sjevernije od Danske, i prva će Genovska ciklona CG1 brzo prijeći preko našeg područja, no granica hladnog zraka će se i dalje zadržati nad područjem Alpa pa će ubrzo biti potencirana nova Genovska ciklona (CG2). Ta bi ciklona (CG2) trebala biti jača (dublja) od prethodne što će doprinijeti jačanju vjetra te povišenju razine mora, no srećom mjesečeve mijene ovoga puta ne pojačavaju efekt plime pa ne bi trebalo doći do ekstremnih plavljenja obale. Ova će ciklona (CG2) već tijekom srijede nastaviti put prema sjeveroistoku ne raspadajući se kao prethodna, ostavljajući naše područje i dalje pod jugozapadnim visinskim strujanjem, a time i mogućnošću za nailazak novih oborina.

Prikaz situacije opisane u odlomku iznad. Plava linija označava granicu hladne fronte (hladnog zraka) dok strelice označavaju gibanje hladnog (plave) ili toplog (crvena) zraka. Crvena točka označava naše područje. Na karti je vidljivo kako će se hladna fronta granično premještati preko našeg područja pod utjecajem CG2 ciklone koja će donijeti novu rundu oborina koje bi samo u gorju trebale biti u obliku snijega. Izvor : Windy

S pomicanjem grebena anticiklone kod Azora (A) prema Islandu, doći će do spuštanja hladnog zraka s područja Alpa prema zapadnom Mediteranu, a time će se oformiti još jedna ciklona (CG3) koja bi trebala biti i posljednja u nizu pošto će se hladan zrak postepeno razliti i po ostatku Mediterana. Tu će postati ključan „tajming” i brzina spuštanja tog hladnog zraka (hladne fronte) na razvoj nove ciklone (CG3) koja bi po nekim modelima mogla uzrokovati nailazak novih oborina uz i dalje prisutan hladan zrak baš iznad našeg područja.

Daljnji pomak ciklone ovisit će o grebenu anticiklone (A) i brzini jačanja nad središnjoj Europom pa trenutno postoji mogućnost zadržavanja ciklone CG3 nad sjevernim Jadranom, što bi produžilo oborine, u tom slučaju snijeg, ili udaljavanje ciklone prema jugu Jadrana i začetak višednevne bure. Zbog dalekog termina prognoziranja i nesigurnosti modela ostavljamo otvorene obe opcije no u oba slučaja sigurna je bura koja bi trebala uslijediti od četvrtka.

Prikaz situacije opisane u prethodna dva odlomka. Zelena strelica prikazuje dotok toplog i vlažnog zraka, plave strelice hladnog zraka dok plava linija označava granicu hladne fronte. Vidljivo je da bi se na našem području (crvena točka) upravo događao sukob tople i hladne zračne mase potaknute ciklonom CG3 što dovodi do mogućnosti za snijeg i u nižim krajevima. Ovo je prikaz ukoliko se ciklona u četvrtak zadrži nad sjevernim Jadranom. Izvor : Windy

Time bi do kraja tjedna (posebice na Kvarneru) zavladalo stabilno i suho vrijeme popraćeno jakom burom, prvom dugotrajnom ove zime, a zbog širenja grebena anticiklone (A) preko središnje Europe do Rusije, ostat ćemo pod pritokom sjeveroistočnog visinskog strujanja koje će održavati jezgru hladnog zraka nad nama pa će snijeg koji bude pao proteklih dana ostati nešto duže negoli je to uobičajeno zadnjih godina.

Stoga se pripremite na uzbudljiv tjedan prepun meteorološke akcije i dašak zime koji je postao sve rjeđa pojava proteklih desetak godina.

Detaljna prognoza za PGŽ

Ponedjeljak do jutra uz oborine koje će biti nad čitavim područjem, a s nailaskom fronte još u noćnim satima snježna će granica postepeno padati pa bi pred kraj oborina mogla biti na 300 m.n.v. u gorju te 750 m.n.v. na kvarnerskoj strani. Umjerenu kišu u Gorskom kotaru brzinski će zamijeniti jak snijeg što će stvarati poteškoće u cestovnom prometu. Zatim slijedi period umjerene naoblake na Kvarneru uz prolaznu kišu i pljuskove u zaleđu Rijeke, a u gorju snijega. Popodne stiže novi val oborina nad čitavim područjem, a snježna će se granica dodatno snižavati pa bi pred kraj oborina (krajem dana) na Kvarneru moglo nakratko zalepršati iznad 500 m.n.v.. Ukupno bi se krajem dana u gorju moglo mjeriti 10 – 30 cm, također i na vrhu Učke, a na području Platka i više dok bi ukupno na ostatku područja moglo pasti 15 – 50 mm kiše.

Prikaz visine snijega krajem dana. Najmanje bi ga moglo biti na potezu od Fužina prema Delnicama. Izvor : Windy

Umjereno do jako jugo, u gorju jugozapadnjak, trebali bi stati ujutro, a zatim će okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak do popodne kada će ponovno jačati pa bi krajem dana dosezao umjerenu do jaku jačinu s vrlo jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 2°C.

Prikaz brzine vjetra u ponedjeljak navečer. Vidljivo je umjeren do jak jugozapadnjak na Kvarneru. Izvor : Istramet

U utorak do sredine dana uz umjerenu do potpunu naoblaku, a zatim nailazak novih slabih do umjerenih oborina koje će potrajati do kraja dana. Snježna će se granica malo povisiti pa bi u gorju snijeg padao iznad 700 m.n.v., a na Kvarneru 900 m.n.v.. Do kraja dana moglo bi pasti novih 5 – 15 cm u gorju, a na Kvarneru 5 – 20 mm kiše. Tijekom noći i jutra umjeren do jak jugozapadnjak na čitavom području koji će do sredine dana oslabiti, a popodne prilikom prelaska centra ciklone (CG2) nakratko će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, a kasnije i zapadnjak na širem području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 2°C.

Prikaz visine novo napadalog snijega tijekom utorka. Vidljivo je i moguće padanje u najvišem zaleđu Rijeke (kod granice sa Slovenijom, a u gorju bi moglo pasti novih 5 – 15 cm. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda još u noći uz povremene slabe do umjerene oborine, a zatim od jutra tek mjestimične slabog intenziteta. Snježna će granica u gorju biti na oko 800 m.n.v., a na Učki iznad 1000 m.n.v. prema kraju dana ponovno niže. Ukupno bi moglo pasti novih 1 – 10 cm pa bi ukupna visina snijega lokalno u višem gorju bila i preko 50 cm dok na Kvarneru novih 5 – 20 mm kiše. Puhat će umjeren jugozapadnjak, lokalno i jak, a popodne slijedi postepeno slabljenje. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskom kotaru 0 – 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 2°C.

Četvrtak također oblačan, a slabe do umjerene oborine su vjerojatno izgledne tek od sredine dana. Snježna će se granica dodatno spuštati pa bi se navečer mogla nalaziti na oko 300 m.n.v. što bi zaleđu Rijeke moglo donijeti i tanki pokrivač, a gorju nove centimetre snijega. Zapuhat će bura, na Kvarneru vjerojatno i jaka s olujnim udarima. Temperaturno malo hladnije od srijede, a detalje u vezi snijega donosimo u trodnevnoj prognozi u srijedu.

Od petka slijedi postepena stabilizacija, na Kvarneru će se postepeno razvedravati uz jaku i olujnu buru, a u gorju može biti još povremenog slabog snijega. Još malo će zahladiti.

Vikend vjerojatno uz umjerenu naoblaku, ali i duža sunčana razdoblja te buru koja bi mogla uzrokovati probleme u priobalnom prometu, kako morskom tako i cestovnom. Detalje donosimo u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj