Ujedinjeno Kraljevstvo olujno i u 2014.


Ujedinjenim Kraljevstvom već dulji niz vremena “paradiraju” oluje zbog zonalnog strujanja kojima s američke obale u kombinaciji s arktičkom hladnoćom prelaze Atlantik i dolaze na krajnji zapad Europe.
Dvije od tog niza, ostavile su i dubljeg traga, jedna krajem prošlog tjedna, a druga krajem ovog tjedna, ali smo o tome već pisali, a nešto od tih atlantskih froni dođe i kod nas.

Londonski aerodrom Heathrow u 28 dana prosinca, imao je čak 23 dana sa zabilježenom količinom oborina, a od toga 19 za redom bilo je zabilježene kiše. U Glasgowu još veći broj kišnih dana, čak 27 od 28, a obje navedene lokacije imaju čak 150 % više oborine od prosjeka za prosinac.

Ta će se statistika još dodatno poboljšati jer novi sustav s Atlantika već utječe na vrijeme. Tijekom ponedjeljka lokalno u UK može biti i obilnije kiše, a snijeg može padati u višim dijelovima Škotske.

Zatim slijede olujni utorak i olujna srijeda sa dva nova sustava, tako da će Britanci u 2014. godinu ući u istom tonu kakvom je završavaju. Čak i nakon srijede vidi se nestabilno vrijeme s dosta kiše.

Neobično za dio Europe, koji u prosjeku dobije do 600 mm godišnje.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj