Ukinuto izvanredno stanje za područje Županje, Štitara i Babine Grede

Od-velikih-voda-Save-zasticen-samo-Zagreb-u-Posavini-sustav-nije-do-kraja-izgraden_ca_large

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zbog opadanja vodostaja rijeke Save, donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja za područje Grada Županje i posavskih općina Štitar i Babina Greda, a na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplava.
Odluku o proglašenjeu izvanredng stanja na tim područjima župan Galić je donio 16. svibnja zbog obilnih kiša i visokog vodostaja Save.
Za mjesta Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo, Posavski Podgajci, Strošinci, Vrbanja i Bošnjaci i dalje ostaje na snazi izvanredno stanje na branjenom području.
U 18 sati vodostaj rijeke Save kod Županje iznosio je 902 te je za gotovo tri metra niži od povjesnog maksimuma ostvarenog 17. svibnja kada je vodostaj kod toga grada dosegnuo visinu od 1168 pri čemu su savske vode županjski nasip nadvisivale za gotovo 1,5 metar.
Visoke savske vode uspjele su međutim probiti savski nasip kod Rajevog Sela i Račinovaca te u potpunosti poplaviti ta sela i susjednu Gunju, a voda je djelomice prodrla i u pojedina okolna sela.
Uslijed prodora vode domove je na tom području moralo napustiti oko 11.000 osoba dok se službeno smrtno stradalom u poplavama, vodi jedna osoba. (HINA)

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sličan sadržaj