ULAZAK CIKLONE U JADRAN DOVEO DO NEVOLJA U POMORSKOM PROMETU / PREMA KRAJU TJEDNA PAD TEMPERATURE / IZGLEDNA STABILIZACIJA U NOVOM TJEDNU


Ciklona koja je na talijanskom teritoriju prouzročila velike nevolje s prvim satima srijede ušla je nad srednju Italiju, a zatim se brzo premjestila u Jadran. Sa sobom je “dovela” i orkansko jugo i jugozapadnjak, valove i visoku plimu uz obalu.

Isplovljavanje trajekta „Zadar“ iz splitske gradske luke u pravcu Visa, predviđeno danas u 11 sati, kasnilo je gotovo dva sata zbog dodatnog ukrcavanja goriva, a trajekt „Tin Ujević“ po isplovljavanju iz splitske luke u smjeru Starog Grada na Hvaru vratio se u splitsku luku zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru nakon što je već bio doplovio do Šolte, doznaje se od Jadrolinijina zapovjednika splitskog plovnog područja Ante Mrvice.

„Zbog sigurnosnih razloga u trajekt ‘Zadar’ morale su se ukrcati dodatne količine goriva kojih mora imati u spremniku u dovoljnim količinama u slučaju eventualnih nepovoljnih okolnosti na otvorenom moru gdje je danas puše jak jugozapadni vjetar te je taj trajekt umjesto u 11 sati danas iz splitske luke u smjeru Visa isplovio u 12,50 sati“, rekao je Mrvica za Hinu.

Po njegovim riječima trajekt „Tin Ujević“ , koji danas prometuje na liniji Split-Stari Grad zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta morao se vratiti u splitsku luku s područja „Spitskih vrata“ između Brača i Šolte nakon što je bio isplovio iz splitske luke u 8,30 sati.

„Ponovno isplovljavanje trajekta ‘Tin Ujević’ iz splitske luke u pravcu Starog Grada uslijedit će kad se poprave vremenski uvjeti za plovidbu“, rekao je u ranim poslijepodnevnim satima Mrvica.

Situacija se s odmicanjem ciklone ipak malo smirila. Ne plovi se na linijama, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split. Na šibenskom području u prekidu su brzobrodske linije prema Žirju i Kaprijama.

Ciklona je na obali dovela do povišene razine mora i velikih valova pa je bila poplavljena i splitska riva. Problema s plimom i valovima bilo je i drugdje duž dalmatinske obale a zabilježeno je i nekoliko slučajeva potapanja brodica, a vjetar je rušio i stabla.
Uz konstantan dotok hladnoće po visini, jutros je Zavižan mjerio 2 cm snijega.

U Rijeci je more poplavilo samo područje oko tržnice, izašavši kroz kanalizaciju na površinu, zbog čega se tim područjem širio nimalo ugodan miris.

Kod nas na Kvarneru kiše je bilo i danas. Današnja oborina u PGŽ:
37 Velika Lešnica
30 Baška
28 Selce
27 Susak
Na svim ostalim postajama ispod 20 mm kiše. Iz rasporeda oborina vidi se da je glavnina ipak zaobišla Rijeku, jer je u Rijeci mjereno između 6 i 9 mm kiše, a sredinom dana bilo je došlo i do prolaznog razvedravanja.

No, samo nakratko, Genovski zaljev kuha novu ciklonu kao posljedicu prodora sa sjevera. Ta će ciklona donijeti novu kišu, vjetar, ali ono što je bitno sa sobom će povlačiti i hladniji zrak pa će planine Gorskog kotara dobiti i prvi pravi snijeg.
Na Kvarneru će u petak zapuhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a bure bi trebalo biti i u novom tjednu uz zahlađenje i stabilizaciju vremena koja bi mogla potrajati i cijeli tjedan, ali sa sobom povlači i hladan zrak te su pred nama hladna jutra. Temperatura i na Kvarneru možda će u minus.

Još jednom ukratko, nova ciklona i kiša, najviše gorje snijeg. Bura od petka, a u novom tjednu stabilizacija vremena uz hladno i vjetrovito vrijeme. Nema sumnje, na pragu je zima.

Sličan sadržaj