ZORAN VAKULA: KIŠA, JUGO, SLJEDEĆI TJEDAN PONEGDJE I SNIJEG

Srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela studenoga diljem Hrvatske je iznad prosjeka, većinom od 2,5 do 4°C, ponegdje čak i viša, kao primjerice u Gradištu pokraj Županje, Pazinu, Makarskoj i Dubrovniku. Tako visoka u nekim je mjestima bila rijetko kada. Prema podacima meteorološke postaje DHMZ-a na splitskom Marjanu, srednja temperatura zraka prvih 18 dana studenoga samo je jednom, 1963. godine bila viša nego ove godine. Isto vrijedi i za prosječnu najnižu dnevnu temperaturu, dok je prosječna najviša dnevna rekordno visoka, čak 19,3°C.

U Zagrebu je najviša dnevna temperatura zraka posljednjih dana bila oko prosjeka, većinom čak i malo niža od njega, ali su se noći i jutra zadržale iznadprosječnima.

Količina oborine od početka mjeseca u mnogim je mjestima već nadmašila prosječne količine za cijeli studeni, a s ovotjednom će kišom još i više. Podrobniju vremensku prognozu po područjima pogledajte u emisijama Vrijeme nakon Dnevnika 2 i 3, te nakon Vijesti u 17 sati na HTV1 i u Regionalnom dnevniku na HTV2, gdje će dr. sc. Vlasta Tutiš danas dati posebna upozorenja na opasne vremenske pojave, a gostovat će i u današnjem Studiju 4 na HTV4, gdje će se podrobnije govoriti o današnjem nevremenu u Sredozemlju. Upozorenja na opasne vremenske pojave diljem Europe, možete pratiti na stranicama DHMZ-a www.meteo.hr, kao i na www.meteoalarm.eu.

Sljedeći tjedan snijeg?

Rasap rješenja kompjutorskih modela atmosfere do subote je prilično mali, a nakon toga se znatno povećava. Gotovo je sigurno kako će se u većini Hrvatske temperatura sniziti, i to toliko da će u gorskom području Hrvatske padati snijeg, vrlo vjerojatno uz zadržavanje na tlu i stvaranje snježnog pokrivača.

No, još se ne može pouzdano prognozirati hoće li pad temperature biti dovoljan i za snijeg u nizinama središnje i istočne Hrvatske. Većina prognostičkih izračuna, od kojih jedan možete pratiti na radio.hrt.hr/prognoza/ upućuje na zaključak da hoće, ali promjene su još moguće.

Na slikama su prikazani hodovi najniže i najviše temperature zraka na meteorološkim postajama DHMZ-a – Zagreb Maksimir i Split Marjan, kao i odstupanja od odgovarajućih prosječnih vrijednosti dosadašnjeg dijela studenoga; te rasap prognoze temperature zraka na 2 m visine, za točku mreže modela ECMWF (www.ecmwf.int) najbližu meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir.

Zagreb, 19. studenoga 2013.

Zoran Vakula

Sličan sadržaj