UN: Ozonski omotač se obnavlja

ozon

Svjetske akcije za zaštitu ozonskog omotača koji štiti život od sunčeva ultraljubičastog zračenja koje izaziva rak trebale bi omogućiti njegovu obnovu do 2050., zadovoljno ističe UN u istraživanju objavljenom u srijedu, ali naglašava hitnost bavljenja klimatskim zatopljenjem.

“Na dobrom je putu obnova ozonskog omotača koji štiti Zemlju zahvaljujući usklađenim međunarodnim akcijama protiv tvari koje osiromašuju ozon”, prema tom izvješću Svjetske meteorološke organizacije i Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Taj rad 300 znanstvenika iz 36 zemalja ističe temeljnu ulogu Protokola iz Montreala koji je omogućio sprečavanje dva milijuna oboljenja od raka kože svake godine do 2030.

Bez tog dogovora, “jednog od najučinkovitijih svjetskih Sporazuma o okolišu, atmosferska razine tvari koje slabe ozon mogle su se udeseterostručiti do 2050.”, otkriva dokument koji potvrđuje procjene UN-a iz 2010.

Protokol iz Montreala potpisan 1987. je omogućio progresivnu zabranu freona, tvari koji slabi ozonski sloj, plinski štit smješten na visini od između 20 i 50 km i štiti Zemlju od ultraljubičastog sunčevog zračenja.

“Međunarodna akcije u korist ozonskog omotača predstavlja veliki napredak “, zadovoljno je utvrdio Michel Jarraud, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije koji te rezultate smatra poticajem da se sada jednaka pozornost usmjeri na još veći izazov, a to je klimatsko zatopljenje.

U New Yorku će se 23. rujna pod okriljem Ujedinjenih naroda održati sastanak šefova država na kojem se očekuje pokretanje akcija u korist klime. (Hina)

Sličan sadržaj