Unatoč nestabilnostima, ponovno sve toplije / Početkom idućeg tjedna promjena vremena

10559810_779683692071937_8804868726880160510_n

Bez lokalnih nestabilnosti nisu mogli proći ni utorak ni srijeda u Hrvatskoj.

Ciklona je odmaknula na jugoistok Europe, ali je za sobom ostavila “repove” u vidu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. U utorak je bilo sunčanije, nego prijašnjih dana, ali je od poslijepodnevnih sati došlo do razvoja olujnih oblaka.
Kiša i pljuskovi zabilježeni su u unutrašnjosti, ali i lokalno na sjevernom Jadranu, posebno u Istri. Na području Kutjeva u Slavoniji, bilo je i jačeg nevremena s tučom (Naslovna: 034 portal).
Nigdje nije bilo izraženijih oborina, a utorak je ujedno bio i prvi dan procesa zvanog “povratak ljeta”, jer do sada ljeta, osim u 2. dekadi lipnja par dana, i nismo imali.

Srijeda je bila još toplija, ali je i dalje bila nestabilna. Nakon tople noći, koja na većem dijelu Jadrana nije bila hladnija od 20°C, uslijedio je vedar početak dana, ali s odmicanjem dana došlo je i do lokalnih razvoja oblaka, u unutrašnjosti i ponegdje na Jadranu. Osim u Kaštelima, gdje je munja pogodila kuću, drugdje nije bilo većih posljedica nestabilnosti.
Temperature su opet nakon dugo vremena dosegnule ljetne vrijednosti. Od 40 postaja čije podatke imamo, na njih čak 30 temperatura je dosezala ili prelazila 30°C.
Najtopliji u Hrvatskoj bili su Dubrovnik s 34°C, te Šibenik i Ploče s 33°C. Izvan “kluba 30” ostali su Varaždin, Krapina, Lastovo i Ogulin s 29°C, Bilogora i Palagruža s 28°C, Gospić s 26°C, Parg s 25°C, Sljeme s 24°C, a najsvježiji je bio Zavižan na kojem je izmjereno ugodnih 19°C.

Na Kvarneru je srijeda također bila vruća. U Rabu i Omišlju izmjereno je 32°C, Rijeci 31°C, a Malom Lošinju 30°C. Gorski kotar bio je osjetno svježiji s najvišom dnevnom temperaturom oko 25°C.
More je sasvim osvježavajuće, a njegova temperatura na Kvarneru je 24 ili 25°C.

Vrućina će nas pratiti i do kraja tjedna, ali treba ostaviti prostora i za mogućnost za lokalne pljuskove, iako će oni do nedjelje bivati sve rjeđi.

Od ponedjeljka ponovno nestabilnije s dosta kiše i ponovno svježije, a tek što ćemo se naviknuti na ljetne temperature.

Sličan sadržaj