Upozorenja za obilnu kišu, grmljavinska nevremena i olujne udare vjetra / Vikend nestabilan

Zadnje uređivanje: 7.9.2017. 13:50

Stabilno vrijeme kratko je trajalo, tek dva ili tri dana, no mora se priznati da je i u ta dva, tri dana uspjelo ugrijati pa je tako u utorak u Rijeci i Malom Lošinju izmjereno 27°C, u Rabu 26°C, u Pargu kod Čabra 21°C, dok je najtoplija u Hrvatskoj bila Makarska s 29°C.

Na riječko područje i u Gorski kotar već je stigla visoka naoblaka, kao najava onoga što slijedi tijekom četvrtka u sklopu promjene vremena što stiže sa sjeverozapada Europe.
Riječ je o cikloni s pripadajućim frontalnim poremećajem koja će u PGŽ donijeti mjestimice obilnije oborine, pojavu nevremena, a poslijepodne i jak vjetar, lokalno s olujnim udarima.

DHMZ kroz sustav Meteoalarm, za riječku regiju izdao je narančasti stupanj upozorenja za obilne oborine (više od 55 mm), također je narančasti stupanj upozorenja izdan za mogućnost grmljavinskog nevremena (više od 60%) te žuti stupanj upozorenja za olujne udare vjetra (veće od 65 km/h).

Prema većini prognostičkih modela, glavnina oborina očekuje se u prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima četvrtka, dok bi prema večeri oborine trebale slabjeti, uz mogućnost prestanka.
Zbog toga bi petak trebao proteći u znaku bar djelomice sunčanog vremene, uz manju mogućnost pljuskova.

To se ne može reći za sam kraj tjedna kada će se sa sjeverozapada spustiti nova dolina sa sjeverozapada Europe uz stvaranje plitke ciklone u Sredozemlju, koja će u jugozapadnoj struji donijeti mjestimice i vrlo obilnu kišu. Bit će i vjetrovito uz umjereno do jako jugo i južni vjetar, u gorju i jugozapadnjak, posebno u nedjelju i ponedjeljak.

Sve u svemu, ništa što, kada je riječ o Rijeci nije već viđeno. Podsjetimo, u rujnu 2012. godine, u Rijeci je 12. i 19. rujna zabilježena vrlo obilna kiša, tako da je u samo ta dva dana ukupno palo 369 mm kiše. Do sada u godini, Rijeka je skupila nešto više od 900 mm, a još oko 600 mm nedostaje da bi se ispunio godišnji prosjeka.

Sličan sadržaj