Uragan Florence odnio najmanje 5 života

HRT

Iako je s pete kategorije oslabio na prvu, uragan Florence pretvorio se u opasnu tropsku oluju koja stvara poplave kakve se u Sjevernoj Karolini ne pamte. U saveznim državama koje će pogoditi Florence živi ukupno 11 milijuna Amerikanaca, a prognostičari kažu da prava opasnost tek dolazi jer će u dva dana pasti kiše – koliko inače padne u osam mjeseci.

Florence je uzela najmanje pet života u Sjevernoj Karolini. Među njima su majka i 8-mjesečno dijete na čiju je kuću palo stablo. U gradiću New Bernu spasilačke službe i susjedi s čamcima izvukli su iz kritične situacije oko 150 stanovnika.

Tijekom vikenda oluja polako prelazi na Južnu Karolinu. A pozornost s meteorološke ponovno prelazi na socijalnu dimenziju katastrofe. U Myrtle Beachu, poznatom po golfskim terenima, oko četvrtine stanovništva živi ispod granice siromaštva. Dok oni koji si to mogu priuštiti odlaze na sigurno u motele i prihvatilišta, mnogi stanovnici pogođenih područja, uključujući i ljude s posebnim potrebama, nemaju ni za put. Guardian javlja da oni poplave iz smjera oceana i obližnje rijeke čekaju uzdajući se, ne više u državu – nego u poznanstva s nešto mobilnijim i humanijim susjedima.

Kiša i vjetar u ponedjeljak bi trebale pogoditi Virginiju i Maryland. Ukupno 11 milijuna Amerikanaca živi u saveznim državama koje će poharati Florence.

Tekst: HRT

Sličan sadržaj