Uragan Irma udario na Floridu, poginulo najmanje 7 osoba

Uragan Irma, snagom vjetra od 215 km/h, ponovno ojačan na 4. kategoriju, nakon Kube je oko 16h stigao i do Floride te izravno ugrozio 36 milijuna ljudi, a s njim je stigla kiša, vjetar, ali i došlo je do porasta razine mora od gotovo pet metara.

More sve više poplavljuje Miami, grad od 400.000 stanovnika, a bez struje je milijun ljudi. “Oko” uragana koje kad se nalazi iznad nekog područja znači i zavaravajuću tišinu, kreće se uz obalu Floride, ali čim područje izađe iz oka, nađe se na udaru razornih vjetrova, tzv. očnom zidu.
Uragan je potpuno povukao more na istočnoj obali pa se strahuje da će ta količina vode stići do zapadnog dijela.

Prouzročio je evakuaciju trećine stanovništva Floride, što je jedno od većih u povijesti. Unatoč tome raste broj žrtava na poluotoku, prema posljednjih saznanjima on iznosi sedam.

Na Floridi dolazi čak i do pojave tornada.

Kreće se prema Tampi i ostalim gradovima na zapadu, kojima i jača kiša stvara poplave, tako da se najgore tek očekuje.

Procjenjuje se da će šteta od Irme na Floridi biti najmanje 50 milijardi dolara. Tome treba pridodati i ogromnu materijalnu štetu na Karibima, gdje je ukupno od Irme smrtno stradalo najmanje 25 ljudi, a Kuba doživjela najjači udar uragana u povijesti.
Dobra je vijest da će Jose ipak poštedjeti teško stradalu Barbudu, ali taj uragan ima neizvjesnu budućnost, jer ga neki modeli u konačnici vode čak i na istočnu obalu SAD-a, što bi bio treći udar na kopno SAD-a u kratkom vremenu.

Sličan sadržaj