Uragan Seymour i tropski ciklon Kyant

untitled

Imena su to, dva trenutno, u svijetu najaktivnija tropska sustava. Seymour je snažan uragan na istočnom Pacifiku, a Kyant, još uvijek tropska oluja na Indijskom oceanu.

Uragan Seymour na istočnom Pacifiku, nastao je nakon više od tri tjedna zatišja, a postao je šesti veliki uragan ove godine. U ponedjeljak je oko 800 km od Meksika stekao status uragana, a točno prije godinu dana njegovim putem kretala se Patricia, uragan dramatične snage koji nije ostavio veće posljedice, unatoč 5. kategoriji, a sve zahvaljujući pravovremeno izanim i shvaćenim upozorenjima.
Seymour neće jačati na 5. kategoriju, ali prognostički modeli predviđaju jačanje na 4. kategoriju. Trenutno je 3. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od 185 km/h. Udaljava se od obale Meksika, ali bi se mogao vratiti Kalifornijskom poluotoku potkraj tjedna.

U Bengalskom zaljevu nastao je tropski ciklon Kyant koji će području od Mianmara preko Bangladeša do Indije donijeti obilniju kišu i jak vjetar. Trenutno je riječ o tropskoj oluji stalne brzine od 75 km/h, a manje jačanje može uslijediti do kraja tjedna. Najgori uvjeti očekuju se u Bengalskom zaljevu, a za vikend će se negativan utjecaj proširiti na istok Indije. Tada će oluja postati stacionarna uz slabljenje, ali donosit će obilniju kišu koja može uzrokovati poplave i odrone. Može pasti i dpreko 200 mm kiše, a vjetar imati udare i do 120 km/h. Sve to velika je prijetnja ljudima i njihovoj imovini.

Sličan sadržaj