Uskoro meteorološki radar na dubrovačkom području

b8fdf6ba8f475ab7a69dbec617c73d3e_L

Članovi projektnog tima ADRIARadNet sastali su se u Dubrovniku kako bi razgovarali o realizaciji projekta postavljanja meteorološkog radara na dubrovačkom prodručju.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija jedan je od projektnih partnera u projektu ADRIARadNet, čijom će se realizacijom na dubrovačkom području postaviti meteorološki radar – prvi na području srednjeg i južnog Jadrana koji će, nekoliko sati ranije, moći predvidjeti vrstu, količinu oborina i grmljavinske nepogode koje će pogoditi određeno područje. Područje Grada Dubrovnika i Općine Konavle, uz dolinu Neretve, posebno su ugrožena bujičnim poplavama.

Realizacijom projekta ADRIARadNet pripadnici operativnih snaga zaštite i spašavanja s dubrovačkoga područja raspolagali bi tako podacima ključnim za preventivno djelovanje u slučaju nadolazećih opasnih vremenskih prilika, a područje Dubrovačko-neretvanske županije postalo bi vidljivo na meterološkoj karti Europe kao dio mreže hidrometeoroloških radara.Radarska meteorološka mreža u Hrvatskoj je uspostavljena prije četrdesetak godina, a meteorološkim radarima pokriven je samo kontinentalni dio zemlje, unatoč činjenici da je područje južne Hrvatske jedno od najdinamičnijih meteoroloških regija u Hrvatskoj.

Osim radara u DNŽ na području središnjeg i južnog Jadrana postavit će se još tri meteorološka radara: dva u Italiji na području regija Marche i Abruzzo te u Albaniji na području grada Drače.

Uspješnom realizacijom projekta DNŽ će dobiti oko 2,2 milijuna kuna iz sredstava IPA ADRIATIC. Ukupna vrijednost projekta je preko 20 milijuna kuna.

Tekst i foto: DubrovnikPRESS

Sličan sadržaj