Utorak za pamćenje | Orkansko jugo i ciklonalna plima na Jadranu| Lokalno je pala obilna oborina

Priroda je ponovno pokazala zube i dokazala čovjeku koliko je malen i nemoćan. Diljem jadranske obale proglašeni su crveni i narančasti meteoalarm, a najstariji među nama ovakvo nevrijeme ne pamte, osobito u Dalmaciji. Jak vjetar, koji je puhao i brže od 150 km/h nosio je sve pred sobom, a u brojnim gradovima rive su se našle pod vodom. Tijekom jučerašnjeg dana ni riva u Rijeci nije bila suha, točnije riječka glavna tržnica se našla pod velikom količinom vode. Jutros je i riječki gat pod vodom.

Rijeka, Antonio Tonci Grubelic

Tijekom utorka puhalo je jako i olujno, pa čak i orkansko jugo, kakvo ljudi dugo nisu vidjeli. Rušila su se stabla, rasvjetni stupovi, prouzročna je i je značajna materijalna šteta, a pomorski promet diljem Jadrana većinom je bio u prekidu. U trenutku pisanja ovog teksta (07:00) prema izvješću HAK-a i dalje su brojne brodske i katamaranske linije u prekidu. Na riječkom području ne plove Brestova – Porozina, Lopar – Valbiska, Mali Lošinj – Unije – Susak, Mali Lošinj – Cres – Rijeka te Novalja – Rab – Rijeka.

Kako javlja portal Dalmacija danas, na dubrovačkom području jugo je jučer prelazilo 140 km/h, a u Splitu je na službenoj DHMZ postaji na Marjanu zabilježen orkanski udar od 134.28 km/h. Treća je to najveća brzina juga u Splitu službeno zabilježena u posljednjih 60 godina.

Spomenimo, u isto vrijeme dok je Dalmacijom haralo jugo, u Senju je zabilježen udar bure od 97 km/h. Ali je taj podatak ostao ‘ispod radara’ tijekom jučerašnjeg dana.

Nevrijeme je tijekom jučerašnje večeri stiglo i na područje sjevernog Jadrana, te je nakon bure, zavladalo jako i olujno jugo. Bilo je lokalno izraženijih pljuskova, uz pojavu grmljavine. Nizak tlak zraka u kombinaciji s jakim jugom te visokom razinom vodom uzorkovao je jaku plimu. Sinoć je najjači udar juga zabilježila postaja u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 156 km/h.

Prema službenim podacima DHMZ-a u 7 sati, u protekla 24 sata najviše kiše palo je u Pazinu – 74 mm. Slijedi ga Mali Lošinj sa 71 mm, zatim Gospić 58 mm, Pula 54 mm, Plitvička jezera 45 mm, Pag 42 mm, Rab 41 mm, Zavižan 40 mm, Krk 33 mm, Otočac 32 mm, Malinska 31 mm, Parg 30 mm, Delnice 29 mm, Rijeka 22 mm te Senj skromnih 5 mm.

Što nas čeka od vremena? Nažalost, ništa od stabilizacije do daljnjega. Srijeda donosi vremenske prilike slične jučerašnjima, ali uz postupno slabljenje kako oborina tako i vjetra. Tijekom četvrtka ponegdje može biti i sunčanih razdoblja, ali na mjestimičnu povremenu kišu i dalje valja računati, no u osjetno manjim količinama. Ponovno će ojačati jugo.

Siniša Biljan

Sličan sadržaj