Vakula promijenio mišljenje: Poslije Božića dolazi hladnoća

Nakon gotovo proljetnog ugođaja u dosadašnjem dijelu prosinca, njegovih posljednjih tjedan dana imat će primjerenija – zimska obilježja.

Badnjak

Najniža temperatura zraka prošle noći i jutra, prema podacima DHMZ-a (www.meteo.hr), bila je prilično raznolika – na Jadranu od 4°C u Pločama do 12 na Palagruži, a u kopnenom je području bilo i minusa, primjerice u Slavonskome Brodu čak -4°C, Otočcu -3, Bednji, Sinju i Varaždinu -2°C, ali i znatno više temperature, primjerice u Delnicama +6, Pazinu +7, Ogulinu i zagrebačkome Griču +8, u Maksimiru čak +9°C. Pritom valja spomenuti kako se u Maksimiru, od početaka mjerenja 1949. godine, prvi put dogodilo da se temperatura zraka 23. i 24. prosinca čak ni u noći nije spustila ispod 8°C. Relativno toplo bit će i danas i sutra.

Prema prognozi Krunoslava Mikeca, dipl. ing., koja se može preslušavati i na http://radio.hrt.hr/emisija/vremenska-prognoza/903/, danas će u Hrvatskoj prevladavati sunčano. Oblačnije, uz mogućnost poneke kišne kapi, bit će na sjevernom i srednjem Jadranu, te u gorskom području i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Vjetar će biti slab do umjeren, u gorju ponegdje i jak jugozapadni i zapadni, a najviša temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C.

Polnoćka i Badnja noć

Ni tijekom Badnje noći neće biti osobito hladno – u kopnenom će području najniža temperatura zraka biti većinom od -1 do 4°C, a na Jadranu između 5 i 10°C. Pritom će na kopnu biti malo do umjereno oblačno, ponegdje uz sumaglicu, samo rijetko i maglu, a na Jadranu će biti oblačnije, mjestimice uz mogućnost za malo kiše, ponajprije u Istri, te na riječkom i zadarskom području.

Božić

Slično će vrijeme, većinom suho i iznadprosječno toplo biti i veći dio Božića. No, u drugom dijelu dana, te posebice navečer, bit će sve oblačnije, uz sve češću kišu.

Blagdan sv. Stjepana

U drugom dijelu noći, s 25. na 26. prosinca, gotovo će sigurno početi padati i snijeg, najprije u gorju, zatim i mnogim nizinskim mjestima središnje i istočne Hrvatske, poslijepodne vjerojatno i ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije. Snijega nošenog jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom, može biti i mjestimice na obali, pa i na srednjedalmatinskim otocima, kasno navečer i u noći na subotu čak i u Konavlima, možda i u Dubrovniku, što bi bio iznimno rijedak događaj!

Hladni kraj godine

S padom temperature zraka i dobu godine „normalnijim“ meteorološkim uvjetima, jamačno će biti zadovoljni svi koje je „patilo“ dosadašnje, prosincu ne primjereno toplo vrijeme, a i skijaši i organizatori Snježne kraljice. No, ne i svi oni koji planiraju putovanje tijekom božićnih blagdana. Jaka i olujna, ponegdje i orkanska bura, barem na udare, onemogućavat će normalno prometovanje, a ponegdje ga vjerojatno i prekidati.

Izvor: HRT
Foto: Jutarnji.hr

Sličan sadržaj