VANTROPSKA OLUJA ANDREA NASTAVLJA SVOJ PUT ISTOČNOM OBALOM, NA REDU KANADA, PA VELIKA BRITANIJA?


U petak je Andrea, krećući se istočnom obalom SAD-a izgubila tropska svojstva i postala vantropskom olujom. Podsjećamo, ušla je na kopno iznad Floride tijekom četvrtka. Zadržala je snagu, no ipak stalna brzina vjetra pomalo slabi i trenutno iznosi 75 km/h.
Za sobom ostavlja polomljena stabla, reklamne panoe, rasvjetne stupove i prometne znakove, ali i pokoji tornado. Za sada sve prolazi bez žrtava. Iako slabi pred istočnom obalom su vrlo kišoviti dani. Lokalno je palo ili će pasti preko 150 mm kiše, uz porast razine mora i do 60 cm.
Trenutno prolazi New York, stalnom brzinom vjetra od 72 km/h, čiji udari dostižu i 100 km/h. Za 12h doći će i do atlantskog dijela Kanade gdje može pasti i obilnija kiša, a kroz 36h mogla bi se ponovno naći na Atlantiku kada bi počela “put” prema Europi.
Na Stari kontinent stići će početkom idućeg tjedna. Iako neće imati tropska svojstva jer će je dodatno “hladiti” i površina Atlantika, dijelovi UK-a mogli bi se naći na udaru jačeg vjetra, a lokalno može biti i jačih pljuskova.

Sličan sadržaj