Večeras i noćas snijeg u gorju / Praznik rada u znaku kiše

Crikvenica, foto: Dario Grubišić
Crikvenica, foto: Dario Grubišić

Tek malo vedrine koja se dogodila u noći na utorak, u pauzi između dvije fronte, bilo je dovoljno da se temperatura ozbiljnije spusti čak i za zimske prilike, ne samo travanjske, a pojavio se i mraz.

U Rijeci se temperatura spustila na samo 5°C. Još hladnije je bilo u Omišlju (4°C), dok su Mali Lošinj (8°C) i Rab (6°C) bili topliji. Parg je bio najhladniji uz -3°C. Niske temperature i visoka relativna vlažnost zraka omogućile su i pojavu mraza, u zaleđu obale i Gorskom kotaru.

Na razini Hrvatske najhladniji je bio Gospić uz -4°C, a u Daruvaru i Krapini izmjereno je po -3°C. Mraza je također bilo i u unutrašnjosti zemlje.

Nakon hladnog i vedrog jutra, već su do podneva pristigli oblaci uz jačanje vjetra južnih smjerova koji je bio čak i jak te stvarao poteškoće u prometu. Uz vjetar kiša je bila zanemariva pojava na Kvarneru (do 6 mm), ali ne i u Gorskom kotaru. U Crnom Lugu, vjerojatno najkišovitijoj mjernoj postaji u Hrvatskoj, izmjereno je 24 mm kiše, u obližnjim Delnicama tek 7 mm, a u Pargu 9 mm.
Rijeka i Mali Lošinj dobili su po 3 mm, Kukuljanovo 6 mm, a u Rabu je kiše bilo u tragovima.

Srijeda prolazi u iščekivanju jake hladne fronte koja je zapela negdje u Sloveniji (priloženi radar sugerira i jača nevremena, pada i snijeg), a s kojom stiže još jedna porcija hladnog zraka pa će tako navečer sa zahladnjenjem, snijeg početi padati prvo u Gorskom kotaru, a zatim ga može biti i u dijelovima Like.

Prije fronte dominiraju oblaci, vjetar, a lokalno ima i pljuskova. Na Kvarneru je umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz mjestimice slabu kišu. Vjetrovito je, puše umjeren do jak vjetar južnih smjerova.
Cres i Mali Lošinj su najtopliji s visokih 19°C, slijede Baška, Novalja i Rab s 18°C, Malinska i Senj 17°C, Bakar, Crikvenica i Krk 16°C, Opatija i Rijeka 15°C, Cernik, Čavle i Kukuljanovo 14°C te Jurdani 13°C.

Pretežno oblačno vrijeme je u Gorskom kotaru i Lici, uz mjestimične oborine. Vjetar je umjeren do jak, također južnih smjerova.
Otočac je trenutno najtopliji s 15°C, slijede Brinje i Plitvička jezera s 14°C, Gospić 13°C, Crni Lug 11°C, Delnice 10°C, Parg 8°C, Mirkovica 5°C te Zavižan 2°C.

Istarski poluotok ima raspon vremena od pretežno vedrog preko umjereno do pretežno oblačnog.
Pazin mjeri 16°C, slijedi Rabac sa 17°C, Buzet, Labin, Novigrad, Poreč, Pula, Rovinj i Umag 18°C te Brijuni 19°C.

A malo sjevernije i nije tako toplo. Fronta je u Sloveniji uz snijeg znatno spustila temperature. U Ptuju je samo 1°C, Krškom 2°C, a u 15:30h u Ljubljani je 6°C uz drastičan pad temperature zraka. 15°C bilo je u 14h!

Na udaru je i sjever Hrvatske, gdje bi također moglo biti snijega. Temperatura je ispod 5°C, a treba naglasiti da je Sljeme već u minusu!

Predstoje zanimljivi sati. Fronta će se spustiti sa sjevera uz nagli pad temperature zraka pa će kiša prijeći u snijeg u Gorskom kotaru, uz stvaranje i debljeg snježnog pokrivača. Slično se očekuje i u Lici.

Na Kvarneru se očekuje povremena kiša, mogućnost pljuskova praćenih grmljavinom uz također pad temperature zraka.
Jak vjetar južnog smjera zamijenit će umjerena do jaka bura na Kvarneru, a sjeveroistočnjak u gorju.
Temperature će pasti 5 do 10°C.

Četvrtak u prvom dijelu također može donijeti nešto snijega gorju, a poslijepodnevni sati imat će promjenjivo vrijeme uz mjestimičnu kišu. Na Kvarneru se očekuje promjenjivo i svježije vrijeme s povremenom kišom.

U petak “ista meta isto odstojanje”, vrlo slično vrijeme, promjenjivo oblačno, mogućnost oborina. Subota će biti stabilnija, iako će postojati mogućnost za rijetki pljusak.
Za Praznik rada trenutno prognostički modeli daju još nestabilnije vrijeme. Promjenjivo oblačno i kišovito, posebno u Rijeci.

Mraz na Grobničkom polju u utorak, foto: Žarko Kukuljan

Položaj fronte u Sloveniji

——————————————-

Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj