Još jedan travanjski snijeg: Obilan u Sloveniji, manje obilan u Hrvatskoj / Topliji dani stižu, ali tek nakon kišnog 1. svibnja

Rijeka, Denis Flego2, 0416

Hladna fronta koja je u poslijepodnevnim satima srijede zahvatila Sloveniju brzo je proljetne temperature pretvorila u zimske, a kišu je zamijenio snijeg, koji je počinio znatne poteškoće.
Zbog obilnog snijega, u četvrtak je bez električne energije ostalo desetak tisuća potrošača, najviše na području Ljubljane i Dravograda, bilježe se teškoće u prometu i više nesreća, a velika je i opasnost od lavina u visokom gorju, prenosi HINA.
Većina zemlje je pod snježnim pokrivačem debelim u prosjeku 25 centimetara, a u gorskim predjelima i oko 40. Zbog težine snijega lomile su se preko noći grane drveća, izazivajući zastoje u prometu na više lokalnih cesta te prekide električnih vodova.
Zatvoren je tunel Karavanke prema Austriji te gorski granični prijelazi Vršič, Ljubelj i Korensko sedlo.
Prema podacima ARSO-a jutrošnje visine snijega bile su sljedeće: Postojna 5 cm, Ljubljana 9 cm, Lisca 25 cm, a Kredarica 260 cm.
Vrijeme će se postupno smirivati, ali će se do kraja tjedna zadržati nadprosječno hladno, što će veliku glavobolju stvoriti poljoprivrednicima.
Osim Slovenije, fronta je donijela snijeg i Austriji, dijelu Mađarske, Slovačke, Italije.

U Hrvatskoj je fronta najprije zahvatila krajnji sjever zemlje brzo se šireći južnije. Zanimljivo je za istaknuti da dok je sjever bilježio značajan pad temperature zraka, Slavonija se grijala na preko 20°C (Slavonski Brod, Osijek 21°C). No, ubrzo je cijela unutrašnjost zahvaćena za dio godine neuobičajenom hladnoćom pa je bilo mjestimice i snijega uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, što se nije dogodilo preko 30 godina, da ovako kasno u travnju kontinent dobije snijeg.

S Gorskim kotarom i Likom to nije slučaj. Događalo se čak i da 1. lipnja padne snijeg.
Zahladnjenje koje je zahvatilo unutrašnjost, kasno poslijepodne proširilo se i na gorje, kišu je uz ubrzani pad temperatura zamijenio snijeg, koje je do jutros u 8h najviše palo u Pargu kod Čabra, 13 cm. Ostala područja sa snijegom na tlu bili su Bednja, Delnice, Ogulin Otočac, Sljeme i Zavižan, a nigdje nije palo više od 4 cm snijega.

Fronta se na sjevernom Jadranu očitovala u obliku kiše i pljuskova s grmljavinom, posebno na sjeveru Istre, riječkom zaleđu te na dijelu kvarnerskih otoka, a Rijeka je uz Mali Lošinj te veći dio Istre dobila kiše tek koju decimalu iznad nule (negdje i ništa!), dok je u Rabu palo 13 mm.
Doslovno se iz grada na Rječini gledala apokaliptična situacija dolaska fronte uz prolazno jak vjetar, dok su se oborine premještale sjevernije i južnije, uz tek malo kišnih kapi.
Zato nije izostao pad temperature pa je u večernjim satima s burom bilo hladno, oko 5°C.

Bura je prolazno ometala promet na riječkom području te duž Jadranske magistrale, a fronta je svoj put nastavila prema Dalmaciji gdje je također bilo pljuskova praćenih grmljavinom, ali uglavnom na sjevernom dijelu dok prema jugu nije bilo registriranih oborina.

Dan nakon fronte, vrijeme se smirilo, ali se zadržalo oblačno s povremenim oborinama. U Primorsko-goranskoj županiji je pretežno do potpuno oblačno vrijeme uz mjestimične oborine. U gorju ima i magle. Vjetar je slab do umjeren, promjenjiva smjera.
Parg mjeri 0°C, Delnice 1°C, Crni Lug 2°C, Mirkovica 3°C, Kukuljanovo i Malinska 10°C, Crikvenica i Krk 11°C, Cres i Opatija 12°C, Bakar i Rijeka 13°C, Baška i Mali Lošinj 15°C te Rab najtopliji sa 17°C.

Pretežno do potpuno oblačno vrijeme je i na području Ličko-senjske županije uz mjestimične oborine.
Novalja je najtoplija s 18°C, slijedi Senj s 13°C, Gospić 10°C, Otočac 9°C, Brinje 8°C te Plitvička jezera i Zavižan 4°C.

Istarski poluotok ima pretežno do potpuno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu. Vjetar je slab do umjeren, promjenjiva smjera.
Rabac mjeri 10°C, slijedi Labin s 12°C, Buzet, Novigrad i Pula 13°C, Pazin i Rovinj 14°C, Brijuni i Poreč 15°C te Umag 16°C.

Neće biti promjene niti do kraja dana, a petak i subota ipak nose nešto više sunca i topline posebno na sjevernom Jadranu (mogućnost pljuskova) dok će gorje imati dosta naoblake, tijekom petka kiše i snijega (iznad 1100 m). U subotu i u gorju stabilnije dok se u nedjelju vraćaju kiša i bura te svježije vrijeme.

Ipak, uz sve navedeno, na prognostičkim kartama vidi se i povratak topline. Zima će se povući iz Europe uskoro. O tome više čitajte u jednom od idućih naših tekstova.

Naslovna:
Rijeka: Denis Flego


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj