Većinom stabilan tjedan, uz hladniju prvu polovicu

Sinoptička situacija po modelu ECMWF, Izvor: DHMZ

Sredina mjeseca ožujka te ulazak u kalendarsko proljeće, popraćeni su uz nešto niže temperature od prosjeka. Promjenjivo vrijeme sredinom tjedna gdje je u zaleđu i Gorskom kotaru zapahuljalo, nastavilo se trećom marčanom burom za vikend koja je imala obilježja prave trodnevne bure, kakvu smo protekle zime rijetko imali.

U novi tjedan ulazimo sa stabilnim i uglavnom sunčanim vremenom, iako uz niže temperature do sredine tjedna, a zatim stiže postepeno zatopljenje prigodno proljeću. Takvoj postavki vremena kod nas će doprinijeti više faktora, jačanje zonalnog (ciklonalnog) strujanja sa sjeveroistoka Kanade preko sjevera Atlantika do Skandinavije, te odmicanje anticiklone koja se „utaborila” oko Engleske već skoro tri tjedna i time nam omogućila spuštanje hladnog zraka sa sjevera kontinenta.
Osim tih sustava, za jačanje bure na Kvarneru zaslužna je bila ciklona kod juga Italije koja se ovih dana premjestila prema Grčkoj i time ujedno i oslobodila put anticikloni za pomak prema istoku.

Jačanjem zonalnog strujanja do sredine tjedna cijeli će se sustav (anticiklona i ciklona kod Grčke) pomaknuti prema istoku, odnosno anticiklona će se s juga Engleske premjestiti centrom iznad našeg područja pa dalje prema Crnom moru gdje će se naše područje još do sredine tjedna nalaziti u hladnom sektoru anticiklone, a zatim prelaskom centra preko nas u toplom.

Zbog toga će zatopliti od sredine tjedna, pa iako će nam toplina doći s jugoistoka, ne očekuju se nikakve značajne oborine zbog manjka vlage u zraku te utjecaja anticiklone koja donosi stabilno vrijeme. Dugoročno gledano ima naznaka da se ovakvo stabilno vrijeme ne bi trebalo dugo zadržati jer neki modeli već naslućuju ponovno zagrijavanje sjeveroistoka Kanade što bi oslabilo zonalno strujanje i ojačalo greben anticiklone preko Atlantika, a što potencijalno ponovno može približiti hladan zrak, no detaljnije ćemo o tome pisati u novoj tjednoj najavi.

Prognoza vremena

U ponedjeljak na Kvarneru djelomice sunčano, a u Gorskom kotaru uz umjerenu do povećanu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka bura, a u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

U utorak slično, na Kvarneru pretežno vedro dok u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku. Bura će se do sredine dana skoro potpuno smiriti pa od popodne valja očekivati tek slab vjetar sjevernih smjerova, a u Gorskom kotaru tako čitav dan. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4°C, lokalno uz more do 6°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Srijeda bez veće promjene, osim na Kvarneru i u Gorskom kotaru će prevladavati pretežno vedro vrijeme. Puhat će slab vjetar uglavnom sjeverne komponente, a popodne nakratko zapadnjak. U Gorskom kotaru povremen slab vjetar promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Četvrtak još sličan prethodnim danima, uz stupanj dva toplije vrijeme dok od petka ponovno sve više oblaka uz mogućnost za slabu povremenu kišu, a tako isto se očekuje i za vikend, temperaturno slično četvrtku.

Sličan sadržaj